Algemene 24-uursstaking in Griekenland

Merkel wil meer begrotingsdiscipline

Sociaaleconomische redactie

Het verzet in tal van Europese landen tegen de dictaten van de Trojka EU, ECB en IMF nemen in omvang en aantal toe. In Griekenland vond op 18 oktober een algemene staking van 24 uur plaats. Het kapitaal en zijn uitvoerders worden zenuwachtig. Zij hebben steeds minder greep op de gebeurtenissen in de verschillende landen en kennen maar een oplossing, zo snel mogelijk naar een Europese superstaat.

Het Europese kapitalisme wil alle grenzen slopen, vooral de sociale. Op hetzelfde moment dat in Griekenland werd gedemonstreerd, verlangde Bondskanselier Merkel in een regeringsverklaring in Berlijn meer begrotingsdiscipline. Ze stelde voor dat een EU-commissaris van Financiën in de toekomst het recht krijgt om in nationale begrotingen in te grijpen. De huidige Griekse werkelijkheid als doelstelling: geen nationale onafhankelijkheid meer, maar kapitalistische ingrepen van bovenaf.

Op donderdag 18 oktober jl. legde een nationale staking het openbare leven in Griekenland grotendeels lam. De beide grote vakbonden hadden - onder druk van Pame die zelf grote demonstraties organiseerde - tot een 24-uurs werkstaking opgeroepen. In Athene protesteerden volgens persagentschappen 40.000 mensen tegen de door de Trojka (IMF, EU-commissie en Europese Centrale bank) gedicteerde sociale afbraakmaatregelen en loonsverminderingen. PAME hield een majestueuze demonstratie in het centrum van Athene. De demonstraties van het Militante Front van Alle Werkenden (PAME) in Athene, Thessaloniki, Piraeus en tientallen andere steden over het hele land op de 18e oktober 2012 waren een reactie op de barbaarse maatregelen en politieke lijn van de regering, de EU en het Griekse kapitaal. Maar ook een signaal aan de halfslachtige houding van de officiële vakbonden en de 'linkse' partijen die alleen om marginale verbeteringen vragen.

De algemeen secretaris van de vakbond ADEDY, Ilias Iliopoulos, verklaarde bijvoorbeeld: "Wij verklaren aan de EU-top in Brussel: Het is genoeg, meer kunnen wij niet dragen, dat is Europa niet waard. Het is een beleid van uitbuiting, profiteurs en krediethaaien." Geen roep om een verandering van het systeem.

De klassenbewuste PAME is veel militanter en stelt de noodzakelijke eisen.

"We doen niet mee met de spelletjes die gericht zijn op het desoriënteren en bespotten van de Griekse bevolking met betrekking tot de zogenaamde onderhandelingen." Dit werd benadrukt door Sotiris Poulikogiannis, voorzitter van het verbond van metaalarbeiders Unie van Piraeus, tijdens de centrale stakingsbijeenkomst op het Omonia-plein. En hij voegde eraan toe dat de driepartijenregering van ND-PASOK-Democratisch Links "de reeks maatregelen heeft afgerond die door de monopolies waren besteld."

Economische deskundigen stelden dat de Griekse economie tegen eind volgend jaar ten opzichte van het niveau van 2008 met een vierde gekrompen zal zijn. En toch moet de regering nog voor 11,5 miljard nieuwe besparingsmaatregelen opleggen. Merkel vindt dat het omzetten van de beoogde EU-maatregelen, de structurele hervomingen, veel te traag gaan.

Sotiris Poulikogiannis van PAME zei: "Vanaf de dag dat het kapitaal van de Europese Unie vaststelde en bezig is om door middel van de aanvallen op de sociale rechten en middels bezuinigingen haar winstgevendheid te maximaliseren, spelen allen die alleen maar spreken over 'slechte onderhandelingen', 'onderdanigheid', 'buitenlandse bezetting', enz. een vuile rol. Aan de ene kant maken ze een hoop lawaai en praten veel, maar aan de andere kant helpen zij de waarheid voor de arbeidersklasse te verbergen om de grote werkgevers vrij te pleiten, zodat hun destructieve activiteit niet zal worden stopgezet.