Miljoenen Europeanen staken tegen bezuinigingen

Niet nog meer offers, tijd om daadwerkelijk in verzet te komen

Wil van der Klift

Op 6, 7 en 11 november jl. demonstreerden duizenden Grieken, daartoe opgeroepen door Pame. Op 11 november jl. demonstreerden 25.000 mensen in de stad Genk (België) tegen de sluiting van de Ford-fabriek, die 10.000 banen zal kosten. Op 14 november jl. vond de Europese dag van de actie en solidariteit plaats, georganiseerd door de ETUC. Miljoenen werknemers deden op woensdag 14 november mee aan de Europese stakingsdag tegen bezuinigingen. Die dag werd door de ETUC uitgeroepen tot Europese Dag van Actie en Solidariteit.

Vooral in landen in Zuid-Europa die het hardst zijn getroffen door de crisis en waar de strengste maatregelen worden genomen om er weer bovenop te komen. In Spanje en Portugal begon woensdagochtend een 24-uursstaking die o.a. het luchtverkeer lamlegde. In Portugal waren er ook acties bij de spoorwegen zodat de meeste treinen uitvielen. In Lissabon staakte de metro. In Italië en Griekenland vonden werkonderbrekingen plaats. In Griekenland voerden o.a. ambtenaren actie. De energieconsumptie in Spanje zakte met 11 procent doordat fabrieken noodgedwongen de productie stopten.

Alhoewel de meeste acties plaatsvonden in Zuid-Europa werd er ook in tal van noordelijke landen actiegevoerd. In Nederland werd onder meer gedemonstreerd bij het hoofdkantoor van Unilever. In België vonden hardere acties plaats om het opkomende verzet tegen fabriekssluitingen en bezuinigingsmaatregelen te versterken. Het treinverkeer was nagenoeg overal verlamd. Er vonden daarnaast nog tal van andere acties plaats. Het systeem dat winst boven mensen laat gaan heeft zijn grenzen bereikt.

Overal in Europa worden dezelfde neoliberale recepten opgelegd. De werkers worden belast met een verhoging van de btw, terwijl de rijken en hoger betaalden worden ontzien. De lonen worden bevroren, de werkloosheid neemt aanzienlijk toe. De ene na de andere sanering en bedrijfssluiting vindt plaats. en intussen vindt ook een kaalslag plaats onder de ambtenaren. De verschraling die daardoor gaat ontstaan voor de dienstverlening zal ons allemaal negatief raken. Tegelijkertijd zijn er plannen om het ontslagrecht te versoepelen en de duur en hoogte van de WW te verminderen.

Dat wordt niet meer gepikt. Daartegen neemt het verzet toe.

Volgens de NCPN blijft slechts één weg over: weerstand bieden met de volgende eisen:

Dat kan alleen worden bereikt door strijd, zij aan zij met de vakbonden. De arbeiders kunnen de neerwaartse trend in hun sociale en economische omstandigheden als gevolg van het kapitalisme keren en starten met de discussie over een alternatief model van de samenleving: het socialisme.