FNV: scheppen werkgelegenheid prima, maar geen wegwerpbanen

Sociaalecomische redactie

Het scheppen van banen moet met stip bovenaan komen op de actielijst van het kabinet. Maar dat moet dan wel gewoon goed werk zijn en geen wegwerpbaan als schijnzelfstandige of flexwerker zonder bescherming. Dat schrijft de FNV naar aanleiding van de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting van Sociale Zaken. Vakbondsbestuurders van een aantal bedrijfstakken boden minister Asscher een brandbrief aan. In die brief keren ze zich tegen misstanden waarbij werknemers met een normale baan worden vervangen door flexwerkers.

Aanleiding is het ontslag voor alle 37 vaste krachten van bloembinder Sierafor. Zij worden vervangen door Poolse uitzendkrachten die niet onder de cao vallen en geen vergoeding krijgen voor overwerk en nachtwerk.

Niet slopen, maar bouwen

Onder het motto: 'Niet slopen maar bouwen' vraagt de FNV het kabinet een ambitieus plan te maken om de economie op gang te brengen, nieuwe werkgelegenheid en van werk-naar-werk-trajecten te creƫren en voldoende instroom in sectoren waar tekorten dreigen. Dit plan moet het kabinet opstellen met vakbonden, werkgevers, O&O-fondsen, het UVW en sectoren.

Gewoon goed werk

In een tijd waarin de werkloosheid oploopt met 9.000 mensen per maand mag de aantasting van WW en ontslagbescherming niet doorgaan. De FNV wil een meerjarige sociale agenda voor gewoon goed werk, waarin ook de positie van flexwerkers ingrijpend verbeterd wordt. FNV-bestuurders uit de uitzendbranche en sectoren, zoals transport, vleesindustrie, metaal, bouw, thuiszorg, distributiecentra en de agrarische sector vragen minister Asscher daarom in te grijpen. Daarvoor doen ze tien aanbevelingen, zoals betere controle door de Inspectie Sociale Zaken en strengere regels voor flexwerk.

Trucs

Wet- en regelgeving over contracten, minimumloon, pensioen, sociale zekerheid, doorbetaling bij ziekte en cao's wordt nu steeds vaker op legale of illegale wijze ontdoken. De trucs die bedrijven toepassen heten aanbesteding, contracting, stukloon, payrolling of lopen via postbusfirma's. Ze zijn allemaal bedoeld om werknemers minder te betalen, hun ontslagbescherming te omzeilen en zo min mogelijk belasting en premies af te dragen.

Zwakke positie

In de bouw krijgen werkgevers medewerking van het UWV als ze vaste krachten vervangen door (schijn)zelfstandigen. Na de postbode verdwijnt nu ook de koerier met een normaal contract, om te worden vervangen door slecht betaalde zzp'ers. Steeds meer werk komt terecht bij mensen met een zwakke positie en zonder onderhandelingsmogelijkheden. Als het gaat om buitenlandse werknemers is vaak zelfs sprake van misleiding en uitbuiting.