Een gezond, strijdbaar en voorspoedig 2013

Dit is de laatste krant van het dertigste jaar! We gaan daarna weer met volle kracht op naar het 31ste jaar. Onze krant wordt met de dag belangrijker. De imperialistische aanvallen op de werkende bevolking nemen in hardheid en omvang toe. De armoede groeit in ons land. Ook de kans op oorlog neemt steeds meer toe en de afbraak van het milieu gaat onverminderd verder. De komende periode ziet er steeds dreigender uit. De lange periode van relatieve rust in ons land sinds de Tweede WO lijkt snel af te brokkelen. De verzorgingsstaat wordt afgebroken. Tegelijkertijd leven er nog veel illusies over de mogelijkheid dat het allemaal maar tijdelijk is en dat het binnenkort wel beter zal worden. Het kapitalisme verkeert echter in een structurele systeemcrisis waarvoor geen (politieke) oplossingen bestaan. Het kan alleen van kwaad tot erger.

Deze politieke vaststelling kan makkelijk worden uitgelegd als doemdenken, maar de feiten tonen het gelijk van deze analyse met de dag meer aan. Wat gaat het worden: fascisme of socialisme?

Dat hangt af van de keuzen die de mensen de komende periode zullen gaan maken. Het hangt ook af van de kracht van links, van de kracht van de NCPN en van de kracht van de analyses in Manifest. We moeten theorie en praktijk dichter bij elkaar brengen. De krant moet niet alleen goede analyses maken van wat er in de wereld en in ons land gebeurt, maar ook inzichten aanbieden waardoor de dagelijkse strijd kan worden gesteund. Het gaat uiteindelijk om wat mensen DOEN, of ze wel of niet in verzet komen. Of wordt ingezien dat strijd nodig is. Strijden, verzet, demonstreren is geen leuke bezigheid. Knokken doe je meestal niet voor de lol. Maar op een bepaald moment moet je de straat op om te voorkomen dat nog meer wordt afgebroken, dat de uitbuiters met nog meer naar huis gaan. Dat de fraudeurs blijven doorgaan met stelen. Maar uiteindelijk zal de doorslag geven het inzicht dat het kapitalisme dood is en begraven moet worden en dat de wereld toe is aan socialisme.

Manifest wil aan die strijd en inzichten een bijdrage leveren. De redactie wenst alle lezers een gezond, strijdbaar en voorspoedig 2013 toe.

Namens de redactie,
Wil van der Klift