Nee tegen de Patriots, nee tegen de NAVO!

Tijd om op te staan voor de vrede en het leven van het Syrische volk!

patriot.jpg

Redactie

De Nederlandse regering stuurt Patriot-raketten en 360 militairen naar Turkije. De Nederlandse vredesbeweging reageerde nog volstrekt niet op het plaatsingsbesluit. De Tweede Kamer stelt louter procedurele vragen. SP-Kamerlid Harry van Bommel: "Het staat buiten kijf dat Turkije onze bondgenootschappelijke steun verdient." In de Tweede Kamer is alleen de PVV tegen. Hier en daar, zoals in Enschede wordt gedemonstreerd, maar de plaatselijke vertegenwoordigers van SP en GroenLinks haakten op het laatste moment af. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn uiteraard voor. Van een gecoördineerde landelijke actie is (nog) geen sprake.

Op dit moment is het grootste dilemma voor de vredesbeweging in ons land dat er geen strijd meer wordt gevoerd tegen de NAVO (ook niet door GroenLinks en de SP). Daarmee ligt in feite de strijd op z'n gat, want als de NAVO niet in het middelpunt van het verzet staat is elke actie bij voorbaat weinig effectief, zoals op dit moment wordt gedemonstreerd.

Bijna alle Nederlandse partijen in de Tweede Kamer hebben ons land uitgeleverd aan de NAVO. De vraag is al een tijdje gerechtvaardigd of de NCPN niet zou moeten besluiten een landelijke anti-NAVO-beweging op te richten, maar dat is waarschijnlijk voor onze partij op dit moment een stap te veel. Zeker nu de vredesbeweging in ons land alleen nog maar sluimert sinds de SP de stekker uit de landelijke acties heeft getrokken en bijna de hele coördinatiegroep van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' leidende posities heeft gekregen binnen de SP.

Het is daarom zeer moeilijk om een daadwerkelijk en effectief antwoord te geven op de oproep van Turkse en Duitse kameraden om verzet tegen de plaatsing van de raketten te bieden.

De initiatiefgroep 'Oorlog is geen Oplossing' uit Enschede organiseerde op donderdag 23 december jl. een picketline tegen het sturen van patriot-raketten naar Turkije. De leuzen waren:

'Oorlog is geen oplossing' bestaat uit de volgende groeperingen: Aramese Beweging voor Mensenrechten, Enschede voor Vrede, GroenLinks Enschede, NCPN Twente, Samenwerkende Democratische Organisaties (van mensen afkomstig uit Turkije) en SP Enschede.

De rechtse oorlogsstandpunten van GroenLinks moeten nodig worden herzien en het opportunisme van de SP m.b.t. de NAVO aan de kaak gesteld.

Het Internationaal Bureau van de Communistische Partij van Turkije (TKP) doet een klemmend beroep op de progressieve krachten, met name in Duitsland, de VS en Nederland om in verweer te komen tegen de plaatsing van de Patriot-raketten in Turkije, aan de grens met Syrië. De inzet van de NAVO-raketten en troepen in Turkije zou het Midden-Oosten op de rand van een nieuwe oorlog en een nieuwe menselijke tragedie brengen. Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben al toegezegd om Patriot-raketten te sturen. Als de imperialisten doorgaan met hun provocaties, is het tijd voor de progressieve krachten om op te staan en het complot tegen de Syrische bevolking te veroordelen.

Een nieuwe golf van imperialistische bedreigingen tegen Syrië is aan de gang. Met de zogenaamde dreiging van het gebruik van chemische wapens door de Syrische regering als excuus en gesteund door de recente dreigementen van het door de VS geleide imperialisme, heeft de Turkse regeringspartij, AKP, gevraagd om Patriot-raketten in te zetten langs de grens met Syrië. NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken hebben snel ingestemd met dit verzoek. Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben al verklaard dat ze er klaar voor zijn om Patriots in te zetten. In het kader van deze NAVO-missie gaf de Duitse regering goedkeuring aan het zenden van maximaal 400 militairen. De Nederlandse regering, altijd het beste jongetje van de klas, stuurt 360 militairen.

De bewering van de NAVO-functionarissen en de AKP-vertegenwoordigers dat deze raketten voor defensieve doelen zijn staat haaks op de waarheid. Als een loyaal NAVO-lid en een fervent voorstander van de imperialistische politiek in de regio, heeft de AKP voortdurend agressief opgetreden tegen Syrië.

De AKP heeft meer dan eens de spanning opgevoerd in een poging om een oorlog met Syrië te beginnen. Het vliegtuigincident in juni, de grensincidenten in Akçakale in oktober en de daaropvolgende artillerie-aanval van Turkije en het mandaat van het parlement dat het mogelijk maakt de Turkse strijdkrachten voor grensoverschrijdende operaties in te zetten, zijn slechts enkele van de vele recente provocaties door de AKP-regering. Na beide incidenten deed de AKP een beroep op artikel 4 van het NAVO-verdrag (NAVO-partners steunen elkaar militair).

Onlangs vond een geheime bijeenkomst plaats in Turkije, dat optrad als gastheer van de gewapende oppositie, onder leiding van vertegenwoordigers van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Turkije. De agenda van de vergadering was de organisatie van de strijdkrachten onder de leiding van de nieuw gevormde oppositie. Naar verluidt woonde ook de ondersecretaris van de Turkse Geheime Dienst, de MIT, deze vergadering bij.

We weten dat de inzet van de Patriot-raketten niet voor de verdediging is. Het is een stap in de richting van de oprichting van een no-flyzone in het noorden van Syrië, ter voorbereiding van een NAVO-interventie.

We weten dat de AKP-regering niet te vertrouwen is. We weten dat ze meesters zijn in schijnheiligheid ... Laten we Libië niet vergeten. Aan het begin van die crisis tekende Erdogan fel bezwaar aan tegen een NAVO-interventie in Libië. Hij ging zover om te spreken van een farce en had kritiek op het Westen vanwege zijn dubbele standaarden tegen Noord-Afrika. Minder dan een maand later predikte hij schaamteloos voor een NAVO-interventie.

Niet verrassend strooiden AKP-vertegenwoordigers ook met tegenstrijdige berichten over de inzet van Patriots. Terwijl Erdogan ontkende plannen te hebben voor een no-flyzone, vroeg een andere AKP-plaatsvervanger, Pelin Gündes Bakir, om steun tijdens een speech als gastspreker in het Amerikaanse Congres.

Bovendien wordt nu onthuld dat, ondanks aanvankelijke beweringen van Erdogan dat de raketten zouden worden gecontroleerd door Turkije, de NAVO daarmee zal worden belast.

We beseffen dat dit een zeer kritiek moment voor alle revolutionairen, communistische partijen en anti-oorlogsbewegingen over de hele wereld is, want er is nu een zeer duidelijk en actueel gevaar van een NAVO-interventie in Syrië. We denken dat dit vooral een dringende verantwoordelijkheid is voor de progressieve krachten in de landen die reeds hebben toegezegd om Patriot-raketten naar Turkije te sturen.

Door de inzet van de Patriot-raketten op verzoek van de AKP, zal de NAVO binnenkort zijn kanonnen richten in de richting van Syrië vanaf de Turkse grens.

We zijn ook bezorgd dat de Syrische oppositie, die naar verluidt beschikt over chemische wapens, een aanval op burgers uitvoert die dan zou worden toegeschreven aan de Syrische regering om een voorwendsel te scheppen voor de start van de NAVO-interventie.

Tegelijkertijd met de inzet van Patriot-raketten, werd een intense propagandacampagne ontketend voor interventie door zowel de Turkse als de westerse media. Deze recente campagne ziet er net zo uit als toen de tweede oorlog in Irak tien jaar geleden werd gestart, gebaseerd op valse rapporten over de niet-bestaande Iraakse massavernietigingswapens.

Het is essentieel dat we als revolutionairen deze propaganda ontmaskeren als fraude en de inzet van Patriot-raketten aan de Turkse grens zien als een stap in de richting van een NAVO-interventie in Syrië.

De NCPN veroordeelt de recente imperialistische agressie tegen Syrië en de plaatsing van de Patriot-raketten in Turkije ten stelligste.