Het is een illusie te geloven dat Syrië van binnenuit kan worden gebroken

bijsyrie.jpg
Demonstranten tijdens de NAVO-top 2012 in Chicago: 'Stop NAVO: oorlogsmachine van de mondiale 1 procent' (Foto:: Jeremy M. Farmer/Flickr/cc/by-nc-sa).

Redactie buitenland

Te midden van desinformatiecampagnes over de crisis in Syrië, grotendeels gebaseerd op naamloze getuigen en onduidelijke gegevens, sprak Ammar Bagdach, algemeen secretaris van de Syrische Communistische Partij met de Cubaanse partijkrant Granma International over een realiteit die op veel punten veraf staat van de versies van de bevooroordeelde westerse media.

Het interview vond twee maanden geleden plaats. De werkelijkheid veranderde intussen drastisch. Nu het interne verweer van de Syrische regering sterker bleek dan voorzien door westerse mogendheden, wordt de externe druk door de westerse mogendheden verder opgevoerd. Het verhaal over de dreigende inzet van chemische wapens is nu voorwendsel voor het sturen van Patriot-raketten en een dreigend ingrijpen door de NAVO. Hoelang kan een belegerd land standhouden? Hoelang kan het regeringsleger overeind blijven nu de oppositie de beschikking krijgt over steeds meer en betere wapens? Het imperialistische beest kent maar een doel: elke hindernis voor zijn belangen meedogenloos omverwerpen. Elke drempel op weg naar Iran, China en Rusland moet worden gesloopt.

Wat zijn de belangrijkste taken van de Syrische CP sinds de crisis uitbrak?

In de eerste plaats de strijd om de nationale onafhankelijkheid, soevereiniteit en de anti-imperialistische patriottische lijn voort te zetten en voor de belangen en eisen van de minst begunstigde volksmassa's op te komen.

Er is een andere zeer belangrijke taak, vooral door de situatie die ons wordt opgelegd, nl. de verdediging van de nationale productie. We houden de grote slogan hoog van de historische leider van de partij, Khaled Bagdach: de verdediging van het vaderland en de verdediging van het brood van de mensen.

Onze partij heeft een zeer belangrijke rol bij de mobilisatie van de bevolking om de aard van de samenzwering tegen ons uit te leggen. De partij speelde een doorslaggevende rol in de eerste massamobilisaties die vorig jaar plaatsvonden bij de ambassades van de grote mogendheden.

Wat is de impact op het land van de maatregelen die door de regering recent werden genomen?

Veel maatregelen zijn genomen om de uitbreiding van de democratische vrijheden te waarborgen, de belangrijkste was het intrekken van de Staat van Beleg. Bovendien werd de wet op de [politieke] partijen afgekondigd en een zeer geavanceerde perswetgeving. Onze partij heeft al gedurende vele jaren gevochten voor de teruggave van de Syrische nationaliteit aan Koerden die daarvan in 1962 werden beroofd. Er werd een nieuwe Grondwet aangekondigd. Een aantal analisten vindt vooral de verandering van Artikel 8, waarin stond dat het hoofd van de staat moet behoren tot de Ba'ath partij, fundamenteel.

Hoe ziet u de rol van China en Rusland?

De rol van China en Rusland is positief ten opzichte van de Syrische crisis, rekening houdend met de enorme druk die door de Verenigde Staten op hen wordt uitgeoefend. Ze verdedigen hun geostrategische belangen. Om die reden vallen de belangen van deze twee landen samen met de belangen van het Syrische volk ter verdediging van hun vaderland en de nationale soevereiniteit.

Hoe ziet u de rol van de VN?

Gezien de standpunten van de secretaris-generaal, is het duidelijk dat hij gedisciplineerd de instructies van de Verenigde Staten uitvoert. De Syrische CP is tegen de activiteiten van de speciale vertegenwoordigers Kofi Annan en nu Lakdar Brahimi, omdat zij in essentie bedoeld zijn om de Syrische regering de instrumenten te ontnemen om de soevereiniteit van het land te verdedigen.

Wat de toekomst betreft, wat zou de afloop van de crisis in Syrië moeten zijn volgens de Communistische Partij?

In de eerste plaats moet een stevige, harde houding worden gehandhaafd tegen de subversieve acties en sabotage van de opstandelingen. Wie terroristische daden pleegt moet worden gestraft. Subversie, moorden en terroristische acties moeten worden geconfronteerd met de uitvoering van de wet.

De fundamentele waarborg van de kracht van Syrië ligt in het voldoen aan de behoeften van mensen. Dit betekent dat veel economische en sociale wetten moeten worden herzien. Elke poging om een oplossing te bereiken middels een compromis tussen patriottische en niet-patriottische krachten betekent het uitleveren van de patriottische belangen en is een stap terug. Wij steunen dat niet.

(*) Bewerking van een interview van de Cubaanse partijkrant GRANMA International op 5 oktober jl. met Ammar Bagdach, algemeen secretaris van de Syrische Communistische Partij.