Demonstratie tegen plaatsing Patriot-raketten

Stop de NAVO

stopnato.jpg

Redactie Manifest

Op maandag 7 januari vond een inderhaast georganiseerde demonstratie plaats in Den Haag tegen het sturen van Patriot-raketten naar Turkije. Zo'n veertig mensen uit het hele land en van verschillende organisaties waren aanwezig. Waaronder kameraden uit Enschede, Utrecht en Den Haag.

Door de plaatsing worden de spanningen in het Midden-Oosten verder op de spits gedreven. Vooral de betrokkenheid van de NAVO baart in toenemende mate zorgen. De huidige AKP-regering in Turkije, trouw NAVO-lid, heeft deze nieuwe escalatie van de spanningen rond Syrië veroorzaakt. De raketten zijn bedoeld om een no-flyzone af te dwingen en een aantal westerse belangen in het gebied militair beter te kunnen beschermen. Niet om de Turkse bevolking te beschermen tegen gifgasbommen, dit soort verhalen als voorwendsel om te kunnen ingrijpen zijn inmiddels meer dan bekend. Het gevaar van verdergaande escalatie, waarbij ook Iran wordt betrokken wordt steeds groter. Stop de militaire inmenging, haal de militairen en het geschut terug.

Na de picketline is er een landelijke groep 'Oorlog is geen Oplossing.NL' opgericht. De NCPN heeft zich aangemeld als deelnemer van dit landelijke overleg. Afhankelijk van de opzet en te nemen stappen zal de partij verdere deelname bepalen. De SP heeft zich inmiddels ook tegen de plaatsing uitgesproken. Een discussie in de groep over de schadelijke rol van de NAVO zou volgens de NCPN centraal moeten staan. De NCPN-afdeling Twente, deelnemer aan een 'Oorlog is geen Oplossing' in Enschede, de naamgevende organisatie, is een van de deelnemende organisaties.

Op 3 en 10 januari vonden in Enschede weer demonstratieve bijeenkomsten plaats tegen het sturen van de raketten naar Turkije. De zes deelnemende organisaties van 'Oorlog is geen oplossing' spraken af hierna - voorlopig - te stoppen met de plaatselijke actie.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019