Een strijdbaar 2013 in Turkije

turk1.jpg
Bezoek van TKP aan fabrieksarbeiders van Sisecam.
turk2.jpg
Vrouwen lezen krant van de TKP (Foto's: Meryem Yildirim)

Eda Yenil

De voorbereidingen voor een oorlog in het Midden-Oosten zijn al sinds half 2012 bekend. De NAVO is nu ook betrokken bij die voorbereidingen door het versturen van Patriots en soldaten. Nederlandse, Duitse en Amerikaanse Patriot-raketten en honderden militairen zijn op weg naar Turkije, zogenaamd om Turkije te beschermen tegen Syrië. De militairen en de Patriots zouden moeten voorkomen dat Syrische raketten slachtoffers maken onder de bevolking van Turkije. De leugens worden in Nederland nog geloofd ook.

"Door militair je tanden te laten zien, voorkomen we nog meer geweld. Want, hoe tegenstrijdig dat voor sommigen van u wellicht klinkt, soms voorkom je met wapens juist doden en gewonden", beweerde de Nederlandse commandant van de strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Het sturen van de patriotraketten wordt zowel in de buitenlandse als Turkse kranten met dit soort uitspraken gelanceerd als een noodzaak voor Turkije.

Volgens dit soort nieuws heeft Turkije de NAVO om het geavanceerde afweergeschut gevraagd omdat Turkije beschietingen vanuit buurland Syrië zou vrezen. Of er sprake is van een reële dreiging, blijft een grote vraag. Maar de NAVO strooit dit verhaal naarstig rond omdat dit een mooie gelegenheid biedt haar tanden te laten zien aan Syrië en andere landen in het Midden-Oosten die het Westen niet slaafs volgen.

Protesten tegen interventie in Syrië

De Communistische Partij van Turkije (TKP) ging de straat op voor demonstraties tegen de interventie in Syrië. De leden van de TKP verzamelden zich op 25 december in Ankara om een duidelijk signaal af te geven aan de regering van Turkije. Om de regering te waarschuwen. Om de regering wakker te schudden t.a.v. het feit dat zij instemt met een oorlog en dat zij in strijd met de grondwet handelt door Patriots toe te laten zonder enige discussie in het parlement en met de Turkse bevolking. De TKP verklaarde bovendien dat dit nog maar een eerste stap is van wat zij hiertegen in de toekomst zal gaan doen.

De studenten aan de Midden-Oosten Technische Universiteit (ODTÜ) in Ankara organiseerden demonstraties op het universiteitsterrein ter gelegenheid van de lancering van de observatiesatelliet Göktürk-2. Premier Erdogan kon hierdoor de universiteit niet in ondanks de aanwezigheid van duizenden politieagenten. Een paar honderd studenten tegen duizenden politieagenten! Ondanks het feit dat de politie ook traangas en andere geweldsmiddelen gebruikte lukte het niet. Een paar dagen later gaf Erdogan opdracht aan de politie om alsnog de schuldigen in te rekenen. Sommige studenten aan de ODTÜ werden DAARNA thuis aangehouden. Uiteindelijk zijn zij weer vrijgelaten nadat uit de beelden bleek dat zij niets hadden gedaan dat hun aanhouding kon rechtvaardigen.

Verzet van Sisecam-medewerkers

De fabrieksarbeiders van de Sisecam-fabriek verzetten zich al sinds 30 december 2012 tegen sluiting van hun fabriek en hun ontslag. Sisecam heeft besloten om een vestiging in Istanbul te sluiten en op de plaats van de fabriek een winkelcentrum te bouwen. Winkelcentra leveren tegenwoordig meer op dan fabrieken. Maar de arbeiders in de fabriek zijn niet makkelijk over te halen. Zij willen hun werk niet kwijt. Zij bezetten de fabriek sinds 5 januari. De werkgever schakelde de politie in om de arbeiders uit de fabriek te jagen, maar dit leverde geen resultaat op. De fabrieksarbeiders geven aan dat zij hun lot niet in handen zullen leggen van de werkgever.

Studenten, arbeiders, communisten begonnen het jaar 2013 met verzet. Een strijdbaar 2013 toegewenst in Turkije en Nederland en overal elders op de wereld.

Zie:http://www.youtube.com:80/watch?v=ejjWK5gyxy0&list=PL8XTR_g61Yhmf2E14PYA7tP-OQzUaPfxP

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019