Zorgpremie stijgt en wordt onbetaalbaar

Slachtoffers worden nog eens extra gepakt

Redactie Manifest

Het aantal Nederlanders dat moeite heeft zijn zorgpremie te betalen, zal dit jaar fors toenemen. Dat verwachten de grote zorgverzekeraars. Inmiddels hebben al honderdduizenden verzekerden een betalingsregeling getroffen.

De stijging van het aantal betalingsregelingen is het gevolg van de aanhoudende economische crisis én de almaar stijgende zorgpremies. Nu het verplichte eigen risico is gestegen van 220 naar 350 euro per jaar, voorspellen de verzekeraars dat het aantal mensen met betalingsproblemen verder zal oplopen.

Vooral mensen met weinig geld die veel gebruikmaken van zorg worden daar direct mee geconfronteerd. De financiële problemen nemen toe. Achmea sluit nu al dagelijks een paar honderd nieuwe betalingsregelingen met cliënten. Menzis zag het aantal betalingsregelingen vorig jaar bijna verdubbelen ten opzichte van 2011. CZ heeft nu bijna 70.000 verzekerden die gespreid betalen, tegen bijna 60.000 in 2011. VGZ heeft 53.748 klanten met een betalingsachterstand, een stijging van 10 procent tegenover een jaar eerder.

Verzekerden die al zes maanden geen premie hebben betaald, komen automatisch terecht bij het (Wurg)College voor Zorgverzekeringen (CvZ) dat de premie dan gaat innen en die nog eens verhoogt met 30 procent. Er zijn nu zo'n 300.000 mensen in ons land niet meer in staat om te betalen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week bekend.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019