Staatshoofden in Chili voor CELAC-top

Redactie buitenland

Staatshoofden en regeringsleiders van verschillende landen kwamen op vrijdag 25 januari jl. in Santiago de Chile aan om deel te nemen aan de eerste Topconferentie van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) en de Eerste CELAC-Top met de EU.

De Spaanse premier Mariano Rajoy, evenals een reeks andere staatshoofden uit Latijns-Amerika, zou voorafgaande aan de top een ontmoeting hebben met de Chileense president, Sebastian Pinera.

De activiteiten van de Top begonnen op vrijdag met een bijeenkomst van ondernemers uit Europa, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied over kwesties als investeringen, sociale integratie en milieu.

Op zaterdag werd de eerste CELAC-Top met de EU geopend met een tweedaagse sessie gericht op investeringskwesties.

Deze vergadering vindt plaats in de periode die wordt gekenmerkt door een economische crisis die Europa hard raakt en de veranderingen die onlangs hebben plaatsgevonden in Latijns-Amerika, waarvan de leiders betrekkingen eisen op voet van gelijkheid met de andere wereldblokken.

De eerste CELAC-Top, een blok opgericht in december 2011 door alle 33 onafhankelijke Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, opende officieel op zondag en werd op maandag afgesloten met de Cubaanse president Raúl Castro als voorzitter van het blok.

De faculteit Architectuur en Stedenbouw van de Universiteit van Chili trad op als gastheer van de Top van de Volkeren die onderwerpen behandelde als duurzame ontwikkeling, bescherming van het milieu, respect voor de inheemse gemeenschappen en sociale kwesties.

Gebaseerd op ACN.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019