Strijd tegen belastingparadijzen

EVV roept de Europese instellingen op om op te treden

Sociaaleconomische redactie

Het onderzoek naar de geheimzinnige wereld van de offshore-bedrijven en trusts in belastingparadijzen over de hele wereld, dat werd uitgevoerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en gisteren gepubliceerd (http://www.icij.org/offshore) is een mijlpaal in de strijd tegen belastingontduiking, zegt het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV).

"Deze studie toont de orde van grootte aan van het probleem. Het is een belangrijke stap voorwaarts in de richting van meer fiscale rechtvaardigheid", aldus Bernadette Segol, secretaris-generaal van het EVV. "Ik roep de Europese instellingen op te komen met een actieplan tegen fiscale fraude en belastingontduiking. De jaarlijkse belastinginkomsten van 1000 miljard (1.000.000.000.000) euro per jaar, of 10 procent van het bbp zouden kunnen worden geïnd door de belastingdienst, mits zij de middelen krijgen om dat te doen", zei ze.

Financiële instellingen die mensen helpen om fiscale misdrijven te plegen moeten worden vervolgd, voegde Bernadette Segol toe: "We hebben nu hard bewijs dat een groot deel van de fiscale fraude in de Europese Unie wordt vergemakkelijkt door criminele activiteiten van sommige grote banken die rijke mensen (en grote multinationals, nvdr) helpen nep-bedrijven op te zetten en geheime bankrekeningen in belastingparadijzen te openen. Er zijn serieuze represailles nodig van de belastingdiensten, onder meer via het Europees strafrecht, om ze te stoppen dat te doen".

Bron: EVV-nieuws, 05-04-2013, vert. WvdK.

Zie ook:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/tax-free-tour.html

http://www.oxfamnovib.nl/?id=GUID-80602039DBA54B5793FA3F22111F0605