Achtste 4-partijenconferentie van DKP-KPL-NCPN-PVDA

vierlogos.jpg 4partijen2013.jpg
Voordracht over de strijd in de supermarkt Vos tijdens achtste vierpartijenoverleg (zie ook Manifest 5/2013). Thema: 'De kapitalistische crisis en de alternatieven voor communisten'. (Foto: Manifest/MM)

Maarten Muis

Op 13 en 14 april jl. vond in Remich, Luxemburg de achtste editie van de 4-partijenconferentie plaats van de Duitse, Luxemburgse, Nederlandse en Belgische communistische partijen. In het middelpunt stond de kapitalistische crisis, de gevolgen daarvan voor de economie, de sociale ontwikkeling (met name die van het arbeidsrecht), de strijd in enkele specifieke sectoren en de politieke alternatieven van communisten.

In een kameraadschappelijke sfeer discussieerden veertig deelnemers over de vraag hoe het politieke initiatief terug te veroveren op de rechtse denktanks en EU-instituten, die een drastische sociale afbraak voorstaan.

De conferentie begon met twee theoretische analyses van de crisis door Henri Houben (PVDA) en Beate Landefeld (DKP). Dit legde een stevig fundament onder de discussie, omdat ze haarscherp de ontwikkeling in de laatste vier decennia van het Europese kapitaal toonden en hoe deze de afbraak van het arbeidsrecht aanstuurde.

Er waren ook schriftelijk bijdragen gevraagd aan de Portugese, Ierse, Griekse en Franse partijen om de politieke en economische ontwikkelingen in deze landen bij het debat op de conferentie te betrekken. Duidelijk is er sprake van een gemeenschappelijke strategie van de heersende klassen in de verschillende landen van Europa. Dit onderstreept de noodzaak dat communistische partijen met elkaar hierop een antwoord vinden.

Naast een bijdrage per land over de politieke ontwikkeling waren er analyses van de arbeidersstrijd in de sectoren supermarkten/handel en de gezondheidszorg. Uit de bijdragen, onder meer van Belgische communisten die actief zijn in de gezondheidszorg en de ontwikkeling op de werkvloer van een handelshuis in Luxemburg, bleek dat er verschillende snelheden van sociale afbraak bestaan, maar dat de ontwikkeling overal dezelfde kant op gaat. De partijen lieten ook praktijken zien waarin succesvol verzet werd geboden tegen deze ontwikkeling. Voorbeeld daarvan is de gezamenlijke actie van de vier partijen tegen de postliberalisering, die in Luxemburg er toe leidde dat de postbeambten en de vakbeweging de eisen overnamen, waarmee zij de privatisering grotendeels tegenhielden.

De NCPN bracht op de conferentie, naast een algemene analyse van de politieke situatie door Wil van der Klift, bijdragen over de strijd in de supermarkten en de sociale afbraak in de gezondheidszorg (Maarten Muis). De teksten zijn te vinden op de website van de partij (www.ncpn.nl).

Op de conferentie is besloten de negende editie in februari 2014 weer in Nederland te organiseren. Het thema van de conferentie is: hoe als communistische partijen een strategie ontwikkelen voor een succesvolle vredesstrijd in deze tijd van toenemende internationale spanningen door de economische crisis, de agressieve politiek van de NAVO en opkomend fascisme? Dit mede op basis van de lessen uit de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden begon, met name over de rol van de sociaaldemocratie daarbij. Tijdens de zeswekelijkse reguliere bijeenkomsten van de vier partijen in Luik zal de conferentie voorbereid worden.