capitalism.jpg
Het kapitalisme houdt de mens onder schot. Kapitalisme in crisis: gevaarlijker dan ooit. (Foto: Flats!/Flickr/cc/by-nc-sa.

Communisten en Vakbeweging

De communisten achten het hun plicht te strijden voor het overwinnen van de reformistische ideologie, waarachter de rechtse scheurmakers in de arbeidersbeweging zich verschuilen. Maar het overwinnen van de ideeën van het reformisme is niet eenvoudig. De communisten zien de reformistische theorieën niet alleen als een vervalsing, maar ook als een bewuste speculatie op de daadwerkelijke strevingen van de massa's. (...) Vele werkers, vooral in West-Europa en Amerika, zijn behept met illusies omtrent de burgerlijke democratie. Vele arbeiders zoeken een of andere gemakkelijke weg naar het socialisme, zonder strijd en klassenbotsingen, zonder scherpe breuk met het oude levenspatroon. De ideologen van het reformisme maken hiervan gebruik en smokkelen hun theorieën die de ontwikkeling van het klassebewustzijn der werkers remmen, de arbeidersbeweging binnen. (...) Om de reformistische ideologie te overwinnen, zijn methoden nodig van geduldig overtuigen, kameraadschappelijk uitwisselen van meningen. Het eindeloos herhalen van alleen maar zijn eigen slagzinnen is hiertoe niet voldoende. Een docerende, geen tegenspraak duldende toon is ontoelaatbaar, evenals een neerbuigende of zelfs minachtende houding jegens de opvattingen van de sociaal-democratische arbeiders. Een polemiek met socialisten moet het karakter dragen van een werkelijke meningenstrijd en niet van het over en weer uiten van hatelijkheden.

'De noodzaak van geduldige kameraadschappelijke uiteenzettingen', in: 'De communisten en de anderen. Grondslagen van het marxisme-leninisme.' Pegasus, 1960.