Van de redactie

strijd.jpg
De Abvakabo FNV staat voor een activerende vakbeweging. (Foto: Manifest/wvdk)
bankenmiddelvinger.jpg
Een duidelijke boodschap: voor banken geldt de winst, niet de mensen, dat is hun bestaansgrond. Alle mooie praatjes over noodzakelijke financiële smeerolie ten spijt.

Het Sociaal Akkoord staat inmiddels steeds meer onder druk. De oplopende bezuinigingsbedragen vliegen je om de oren. Brussel dwingt de Nederlandse regering zich te houden aan de 3%-norm en gaat voor het gemak maar alvast op 2,8 procent zitten. Zes miljard moet het kabinet in 2014 bezuinigen. Wat zal er van alle mooie plannen terechtkomen? Welke gunstige wetten voor de werkenden zullen daadwerkelijk worden ondertekend?

Rutte moet in augustus met zijn afbraakplannen voor de dag komen. Het Sociaal Akkoord is zo lek als een mandje. Maar een deel van het spelletje is bereikt. De FNV moet voorlopig verder met een rechtse sociaaldemocraat aan het roer. Ook de rest van het Dagelijks Bestuur is overwegend van die politieke richting, zonder blauwdruk voor een sociaal Nederland.

Voor de PvdA is inmiddels alles onderhandelbaar geworden, volgens Thomas von der Dunk in de VK van 31 mei jl. Sinds Paars worden, volgens hem, morele vraagstukken sterk gerelativeerd, terwijl financiële, die juist een pragmatische benadering vereisen, worden verabsoluteerd. Je kunt bovendien niet tot in het oneindige de verkiezingen over links winnen en dan over rechts regeren, merkt hij op. Dat de PvdA er bij de laatste Kamerverkiezingen zo genadig is afgekomen, was te danken aan het feit dat Samsom tijdens de campagne voor een duidelijk linkse koers scheen te hebben gekozen. Het snelle tempo waarmee na 12 september de neoliberale partner werd omarmd, zet inmiddels de sociaaldemocratische geloofwaardigheid van de PvdA onder druk. Over links de verkiezingen winnen om dan over rechts regeren kan niet in het oneindige worden herhaald. Een even existentieel probleem als het CDA staat, volgens Von der Dunk voor de deur.

Pragmatisch meedeinend op de golven van de kapitalistische crisis, dat is het kenmerk van de sociaaldemocratie. De FNV is voorlopig weer stevig in handen van deze politieke organisatie. Een politieke organisatie links van de PvdA wordt in Nederland nog niet noodzakelijk geacht door de heersende klasse. Op tal van foto's in de burgerlijke pers konden op 15 mei de glunderende gezichten van de sociaaldemocratische voorgangers van Heerts worden gezien. De Nederlandse polderaars en hun mediavrienden hebben de buit voorlopig weer even binnen. Nu echter duidelijk is dat de financiële basis onder het Sociaal Akkoord is verdwenen, zal het volgende hoofdstuk in het vakbondsdrama er een stuk minder vrolijk gaan uitzien. Het 'sociaal partnerschap' staat onder druk. Overigens niet alleen vanwege de toegenomen noodzaak van klassenstrijd tussen kapitaal en arbeid. Ook het MKB komt steeds meer klem te zitten. Samen met de grote multinationals in hetzelfde gebouw zitten is niet genoeg om de groeiende kloof tussen het internationale financierskapitaal en de kleinere ondernemers die afhankelijk zijn van de koopkracht in Nederland te verbloemen. De komende jaren vragen om een activerende vakbeweging.

Nederlandse economie stagneert

De kapitalistische crisis woekert intussen voort en de schadelijke gevolgen voor steeds grotere delen van de bevolking worden steeds meer zichtbaar en voelbaar. Nederland zit vast in een laagconjunctuur. De vooruitzichten voor de Nederlandse economie zijn de afgelopen tijd niet verbeterd. De uitvoer viel terug en ontwikkelt zich slechter dan het langjarig gemiddelde. Dat geldt momenteel voor alle indicatoren die het CBS bijhoudt om de stand van de economie te bepalen. Bij 10 van de 15 indicatoren neemt de groei bovendien nog altijd af. Het aantal bijstandsontvangers is in de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen. Eind maart stond de teller op 390.000 mensen, 11.000 bijstandsontvangers meer dan in het voorgaande kwartaal. De toename van het aantal personen met een bijstandsuitkering in het eerste kwartaal van 2013 is bijna net zo groot als de toename in geheel 2012. Wie zijn baan verliest, komt doorgaans eerst in de WW. Pas als de WW is beëindigd, ontstaat er eventueel recht op bijstand. Daardoor vertaalt de toegenomen werkloosheid zich pas nu in een sterkere stijging van het aantal bijstandsontvangers, aldus het CBS. De toename in het eerste kwartaal van 2013 deed zich vooral voor onder personen tot 45 jaar. Het aantal bijstandsontvangers in deze leeftijdsgroep steeg in totaal met 7000, een stijging van bijna 4 procent. Bij de 45-plussers bedroeg de toename 2 procent. Ook andere arbeidsindicatoren zijn de afgelopen periode verslechterd, aldus het CBS. Er waren in het eerste kwartaal minder banen en minder vacatures. De werkloosheid is in de eerste vijf maanden van 2013 fors opgelopen. De werkloosheid in de hele eurozone nam weer verder toe en bedroeg eind april 19,38 miljoen werklozen, waaronder 3,6 miljoen jongeren! In Nederland was het werkloosheidspercentage 8,2 (CBS). Met name familiebedrijven zijn somber over hun economische vooruitzichten.

Terwijl steeds meer mensen hun baan kwijtraken en hun rekeningen niet meer kunnen betalen worden de rijken nog steeds rijker. Terwijl ouderen steeds meer worden uitgemolken verdienen de grote bedrijven kapitalen. Zij worden bovendien nauwelijks of niet belast en verdwijnen met het geld over de grenzen. Versoberingen worden doorgevoerd voor werkenden en uitkeringsgerechtigden, terwijl de rijken hun miljarden wegsluizen naar belastingparadijzen. Er is een heuse oorlog gaande, een klassenoorlog. Die wordt nog vooral door één partij gevoerd en gewonnen, maar daarmee groeit tegelijkertijd ook de weerzin en neemt het daadwerkelijke verzet toe. Op 8 juni a.s. van ong. 12.00 tot 15.00 uur organiseert de Abvakabo FNV een volgende massale demonstratie in Amsterdam (het programma komt binnenkort op de site) onder de kop: Goede Zorg of Massaontslag, Handen Thuis Rutte!

De strijd is pas net begonnen. De woede onder de bevolking werd getemperd door de illusie van een Sociaal Akkoord, maar zal na het fiasco ervan groeien. Aan de basis toont de vakbeweging weer strijdbaarheid. De tegenstelling tussen een overwegend behoudende vakbondstop en een langzaam groeiend ongenoegen aan de basis van de vakbeweging groeit. De (her)opbouw van een activerende vakbeweging en het zoeken naar daadkrachtige eenheid komt stap voor stap dichterbij.

In de reeks vertalingen uit de Socialist Voice plaatsen we deze keer het laatste artikel. De artikelenreeks zal ook in brochurevorm worden uitgegeven.

Het kapitalisme wordt steeds gevaarlijker, maar de tegenstand groeit. Het is tijd voor een menselijke samenleving: het socialisme.

Manifest zal ook dit jaar weer zaken verhelderen en een basis leggen voor de praktische strijd in buurten en bedrijven en een bijdrage leveren aan het omzetten van de opkomende spontane elementaire beweging (als gevolg van het brutale optreden van het kapitaal) in georganiseerde maatschappelijke strijd, met name in de vakbeweging.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

We plaatsen deze keer weer een aantal artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl).Op de website staat sinds kort een rubriek 'Marxistische analyses'.

Deze keer alleen op de website:

  1. Toespraak NCPN op Brusselse conferentie PVDA, Wil van der Klift,
  2. Internationale taken voor Nieuwe FNV, interview met Ruud Baars,
  3. Het Nieuwe Denken in Lemsterland, Rinze Visser/NCPN Lemsterland,
  4. Wapengigant EADS onder vuur, Campagne tegen Wapenhandel.

Manifest nummer 07/2013 - de laatste voor de zomervakantie - verschijnt op donderdag 4 juli 2013.