Bevolking van de Verenigde Staten moet verhaal kennen van de zaak van De Vijf Cubaanse patriotten

Redactie buitenland

De Tweede Vijfdaagse voor de vijf helden van Cuba - van 1 tot 5 juni 2013 - in Washington DC, droeg bij aan het verspreiden van het verhaal en de waarheid over de zaak van de Cubaanse antiterroristische gevangenen in de VS; al meer dan 15 jaar gevangen. Dit wordt benadrukt door Irma Schwerert, moeder van de Cubaanse held René González.

In een interview met de krant Escambray gaf Schwerert vooraf aan dat de organisatoren van deze Vijfdaagse hard werkten aan het realiseren van het programma. "Wij weten dat veel persoonlijkheden (Ángela Davis, Danny Glover, Dolores Huerta, Ignacio Ramonet) hier aanwezig zullen zijn en op deze manier zullen wij gaan bereiken dat het Amerikaanse volk de waarheid van de deze zaak zal kennen", verklaarde ze.

De moeder van René González verklaarde de internationale stilte rondom de begane onrechtmatigheden tegen Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Fernando González, Antonio Guerrero en haar zoon: "De massamedia zetten zich niet in voor goede doelen, zij zijn een monopolie van de rijken om het systeem te beschermen. Wíj zijn degenen die het moeten doen, van persoon tot persoon. En wij blijven volhouden totdat het volk de waarheid kent."

Irma gaf de noodzaak aan om alle mogelijke alternatieve media te informeren, om de Amerikaanse maatschappij te overtuigen van de willekeurige handelingen tegen de Cubanen.

De Tweede Vijfdaagse in Washington DC voor de Vijf, georganiseerd door het Internationale Comité voor de Vrijlating van de Vijf Cubanen, onder auspiciën van het Instituut voor Politieke Opleidingen (IPS) én gedragen door meer dan 50 organisaties en personen, is het antwoord op de vermaning van november 2012 gedurende de achtste Samenspraak voor de vrijlating van de Vijf.

Volgens een bericht van het hierboven genoemde internationale comité, komen bekende intellectuelen, schrijvers, artiesten, leden van de vakbeweging, religieuze leiders, advocaten en solidariteitsvrienden bij elkaar in Washington DC ter versterking van de bewustwording van de zaak van de Vijf en om president Barack Obama te vragen naar een humanitaire oplossing door deze mannen terug te laten keren naar hun vaderland.

(Artikel enigszins bewerkt en ingekort. Ontvangen via Willem Veldhoven, vertaling uit het Spaans: Erna Bosse).

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019