Festival do Avante 6, 7, 8 en 9 september 2013, Lissabon Portugal

avante.jpg
Tijdens Avante-festival ontmoette NCPN-vertegenwoordiger Alejandro de Mello de secretaris-generaal van de PCP, Jerónimo de Sousa. (Foto Manifest/AM)

Redactie buitenland

Avante is de naam van de krant van de PCP (Partido Comunista Portugês). Jaarlijks organiseert Avante een feest dat door vele duizenden communisten en sympathisanten wordt bezocht. Ook dit jaar werd het feest massaal bezocht: 30.000 bezoekers.

Het festival kent verschillende onderdelen. Meerdere muziekpodia, theater, debatten, stands, tentoonstellingen maar ook recreatieve activiteiten zoals danswedstrijden en sportcompetities. Opvallend is dat er veel jongeren deelnamen aan de activiteiten van het festival.

Zo'n 150 uitgenodigde buitenlandse gedelegeerden werden begeleid in een goed georganiseerd programma om zoveel mogelijk van het festival te kunnen bezoeken, alsook een bijdrage te leveren aan het uitwisselen van standpunten zowel met elkaar als met vertegenwoordigers van de PCP. De NCPN werd deze keer vertegenwoordigd door Alejandro de Mello, lid van het partijbestuur.

De buitenlandse delegaties bezochten onder meer de gemeente Sesimbra. In Sesimbra, zoals in veel andere gemeenten in Portugal, heeft de communistische partij de meerderheid in de raad. De delegaties werden ontvangen door de burgemeester die, samen met twee toeristische gidsen en vier tolken, een rondleiding gaven inclusief een lunch in de kantine van het gemeentehuis.

De delegaties hielden afzonderlijk een gesprek met een lid van het Centraal Comité van de PCP. Alejandro de Mello sprak namens de NCPN met Jorge Pires, werkzaam in de politieke commissie van het Centraal Comité van de PCP.

Jorge Pires zette in zijn gesprek met de NCPN uiteen wat de visie van de PCP is op de huidige situatie van Portugal, de positie binnen Europa en de PCP-standpunten om de structurele verbeteringen te realiseren voor de Portugese bevolking.

De huidige crisis is veroorzaakt door de dictaten van Europa en IMF in samenspel met de rechtse/conservatieve Portugese coalitieregering van sociaaldemocraten en liberalen. Deze regering verdedigt tijdens de kapitalistische systeemcrisis in Portugal de belangen van het groot- en financierskapitaal. Portugal heeft een buitenlandse schuld van 127 procent van het bbp (bruto binnenlands product), een werkloosheid van 18 procent (en zelfs van 45% onder jongeren!!).

De afgelopen twee jaar is de strijdbaarheid onder de bevolking toegenomen en hebben zich ook steeds meer kleine ondernemers en mensen uit de kunstwereld aangesloten bij de sociale bewegingen, waarin ook de PCP een belangrijke rol speelt. Maar met name vanuit de vakbonden krijgt deze strijd een klassenkarakter en is dus daar waar de PCP de verbinding zoekt en steeds meer vindt met de bevolking van Portugal.

Tijdens de derde dag van de Festa do Avante vond een bijeenkomst plaats tussen de gezamenlijke buitenlandse delegaties en een delegatie van het Centraal Comité van de PCP, onder leiding van de algemeen secretaris, Jerónimo de Sousa, vroeger fabrieksarbeider in de metaalindustrie. J. de Sousa heeft de positie van de PCP in internationale kwesties uiteengezet. Gezien de actualiteit kreeg de dreigende militaire interventie van de Verenigde Staten in Syrië veel aandacht.

De PCP en de buitenlandse delegaties zijn hier duidelijk over. Deze dreiging is niet anders dan een imperialistisch optreden van de VS, gesteund door hun kapitalistische bondgenoten, met name in Europa, met als doel hun dominantie in het Midden-Oosten te versterken om zich de grondstoffen van de regio toe te eigenen. Ook is er solidariteit met de diverse vertegenwoordigde bewegingen uit Latijns-Amerika en Afrika. Met name was er aandacht voor de situatie in Colombia, en in Westelijk-Sahara.

Het festival biedt ook de gelegenheid om kennis te maken met vertegenwoordigers van andere communistische partijen uit alle continenten.

De NCPN-vertegenwoordiger pleegde overleg met vertegenwoordigers van onder andere:

Er zijn veel contacten gelegd door het uitwisselen van informatiemateriaal en publicaties van de verschillende partijen.