Boodschap van de 'Cuban Five' op 12 september

cuba5-b.jpg
Demonstratie op Cuba voor de vrijlating van de vier nog gevangen Cubaanse terreurbestrijders, waaraan ook de inmiddels vrijgelaten René Gonzáles deelnam. Wereldwijd is een actie voor de vrijlating gestart, waarbij mensen Yellow Ribbons dragen. (Foto: Cuba News.yahoo.com)

Van redactie buitenland (*)

De vijf Cubaanse antiterrorismebestrijders die onrechtvaardige lange gevangenisstraffen hebben gekregen in de Verenigde Staten, stuurden op 12 september dit jaar een boodschap aan de VS en de rest van de wereld. Zij vestigden de aandacht op hun 15 jaar oneerlijke opsluiting, omdat zij gewelddadige organisaties in de VS in de gaten hielden die terroristische acties voorbereidden tegen Cuba en het Cubaanse volk.

In hun boodschap zeiden Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Fernando González, Antonio Guerrero en Rene González, internationaal bekend als de 'Cuban Five', dat 12 september 2013 de 15 jaar markeert sinds hun huizen gewelddadig werden bestormd en gelijktijdig vijf arrestaties plaatsvonden. Dat was het begin van een van de meest beschamende hoofdstukken in de juridische geschiedenis van de VS: het proces tegen 'de Vijf'.

Het proces tegen de Vijf, dat volgde na de arrestaties, zal in de geschiedenis bekend blijven als een van de meest schandelijke en verachtelijke episodes in de betrekkingen tussen de VS en Cuba. In de boodschap staan de Vijf stil bij de maanden voorafgaand aan hun arrestaties. Door bemiddeling van Nobel Literatuurprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez waren beide landen gestart met acties gericht op samenwerking in de strijd tegen terrorisme.

In juni 1998 bracht een FBI-delegatie een bezoek aan Cuba, nadat zij een enorme hoeveelheid informatie had ontvangen over terroristische activiteiten tegen Cuba, die in Miami werden voorbereid. Zij beloofde dat zij daartegen actie zou ondernemen. Maar in plaats daarvan arresteerde de Clinton-regering de Vijf en startte een proces tegen deze Cubaanse mannen, die informatie verzamelden om terroristische activiteiten tegen het Cubaanse volk te voorkomen.

Het rechtssysteem van de VS werd openlijk gebruikt als middel om terroristen te beschermen, terwijl de Vijf voor een bedreigende jury moesten staan. Dat wordt in de boodschap vermeld. De Vijf brengen ook de wrede eenzame opsluiting in herinnering die hun werd opgelegd om hun geest te breken en het voor hen onmogelijk te maken om een effectieve verdediging voor te bereiden. De bewijzen werden veranderd, beschadigd of weggemoffeld en de opdrachten van de rechter werden openlijk genegeerd en geschonden.

Dit alles gebeurde terwijl de media in de VS een volledig stilzwijgen over het proces volhielden, om het Amerikaanse volk onwetend te houden, terwijl zij wel een haatcampagne lanceerden tegen de Vijf. Op 8 juni 2001 werden de Vijf schuldig bevonden door de jury in een proces dat, als er wel verslag van was gedaan, niet alleen vragen had opgeworpen over deze specifieke zaak maar over het totale federale rechtssysteem in de VS.

Ondertussen zijn er al 15 jaar verstreken waarin regering en rechtssysteem van de VS doof blijven voor de verzoeken van organen van de Verenigde Naties, Amnesty International, verschillende Nobel-prijswinnaars, parlementariërs en parlementen, bekende personen, rechtskundige en religieuze instituten.

Alleen door het beëindigen van deze mediablokkade, die de VS de bevolking heeft opgelegd om te voorkomen dat zij achter de waarheid komt, zou het mogelijk worden om een einde te maken aan dit onrecht.

Op 12 september dit jaar werd Cuba volgehangen met gele linten (yellow ribbons). Het Cubaanse volk werd even voorvechter van voorgaande boodschap,gebaseerd op een symbool dat een traditie is geworden voor de bevolking in de VS. Dit was een enorme uitdaging voor degenen die het voor elkaar kregen om deze zaak stil te houden en die weigeren om de wereld te informeren. Een zaak die waarschijnlijk enig in zijn soort is, zeiden de Cuban Five. De gele linten op Cuba waren bedoeld om te laten zien dat een heel land en zijn bevolking aan de bevolking van de VS vraagt om er bij haar regering op aan te dringen de onrechtvaardig gevangengenomen Cubaanse zonen vrij te laten.

Tot die tijd hebben de Vijf de enorme blijken van medeleven die zij ontvangen hard nodig. Ze blijven waardige zonen van Cuba, het grootmoedige land dat zoveel liefde biedt. Ze zijn dankbaar voor de steun van degenen die over de hele wereld vechten voor hun zaak. In hun boodschap benadrukken de Cuban Five dat ze de meer dan 15 jaar durende onrechtvaardigheid zullen blijven afwijzen en nooit zullen zwichten, omdat zij zich vasthouden aan hun morele voorsprong, die het hun mogelijk maakt om eervol de last te weerstaan en te doorstaan van de wraakzuchtige haat hun opgelegd door de machtigste regering ter wereld. De boodschap wordt afgesloten met de handtekeningen van de Cuban Five.

(*) bron: Cubaans nieuws via ambassade van de Republiek Cuba in Nederland. Vertaling uit het Engels: J. Bernaven.