Van de redactie

brasschaat.jpg
Een deel van de vermogende Nederlandse kapitalisten (de 'couponknippers') leeft in kastelen als deze in Brasschaat, België. Mede om de Nederlandse belastingdienst te omzeilen. Zij kennen geen medemenselijkheid, alleen rijkdom telt. (Foto: Tom Leuntjens/Flickr/cc//by-nc-nd)
abva1.jpg
Kadervergadering AbvaKabo FNV op 18 september jl. in Den Haag. Stop de aanslag van 6 miljard. (zie www.ncpn.nl) (Foto: Manifest/WvdK)

De kapitalistische crisis woekert door. Hoop op verbetering is gebaseerd op illusies. Politiek Nederland laveert bijna op dagelijkse basis heen en weer. Elke dag is er weer een. De bevolking wordt klaargestoomd om zelf de kastanjes uit het vuur te gaan halen. Verzorgingsstaat weg ermee! Leve de participatie-afbraak-staat. Niet meer samen maar ieder voor zich.

Volgens Jens Weidmann van de Bundesbank en lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) zijn we "ver in onbekend en gevaarlijk terrein terechtgekomen". Met name het feit dat wordt gesproken van onbekend moet tot opletten manen. De monetaire maatregelen worden op de gok genomen. Niemand die precies weet wat de gevolgen zullen zijn. We zien wel waar het schip strandt lijkt de koers te bepalen. De gebruikte navigatiemiddelen zijn onvoldoende om een correcte eindbestemming te bepalen.

We zien wel waar het schip strandt. Maar wel blijven lachen! Dat is kortgezegd de houding van de politieke elite van ons land en elders in de kapitalistische wereld. De Nederlandse elite is daarbij helemaal ingebed in de politiek van de heersende klasse in Europa. De doelen zijn gelijk, het tempo en de aanpak verschillen per land. Politiek kenmerkt zich door wisselvalligheid, onvoorspelbaarheid, pragmatisme en opportunisme, maar de doelen van het kapitaal zijn helder. Dus doen wat Wientjes c.s. willen. Regering en parlement zoek maar politieke oplossingen.

Geen principes, maar opportunisme

In Nederland tellen geen principes, maar alleen coalitieafspraken, tijdelijke akkoorden en noodverbanden. Om de tegenstand onder de PvdA-leden te dempen worden de Schaliegas- en JSF-besluiten voorlopig weer vooruitgeschoven, op zoek naar een beter moment om toe te slaan. Zonder voldoende verzet gaat er dus gewoon geboord worden. De aanval op Syrië is uitgesteld, niet van de baan. Het zoeken is naar voldoende steun voor zo'n operatie. Daarbij speelt uiteraard ook mee de veranderde krachtsverhoudingen in de wereld en de mate van verzet onder de bevolking. De plotselinge draai in het Verenigd Koninkrijk was een zware streep door de Amerikaanse rekening.

Het voortdurende politieke gedraai is goed te zien in de VS waar voorlopig toch weer werd afgezien van het stoppen van hun opkoopbeleid omdat de reële economie niet de verwachte groei bleek te kennen. Nieuwe onverwachte en onbedoelde economische schokken zullen optreden. Door de lage renten gaat het onverantwoorde beleid van de banken gewoon door. Overheden en banken bevinden zich in een dodelijke verstrengeling. Het wemelt van de probleembanken die hun slechte leningen weten door te rollen (vooruit te schuiven) om hun verliezen niet te nemen. De groei van de reële economie blijft ver achter. Het is wachten op meer en grotere ongelukken. Van herstel op korte termijn zal geen sprake zijn.

Ware aard van het kapitalisme

De loon- en uitkeringsafhankelijke bevolking zal daarentegen, zonder strijd, meer nog dan voorheen worden uitgeknepen door het kapitaal in crisis. Over de volle breedte wordt geprobeerd betaald werk te vervangen door mantelzorg en werk dat voor een lager loon moet worden uitgevoerd. Het kapitalisme in crisis toont steeds duidelijker zijn ware gezicht. Slechts een derde deel van de bedrijven die kleding lieten maken in twee verwoeste kledingfabrieken in Bangladesh kwam kortgeleden bij elkaar op uitnodiging van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om over compensatie voor de slachtoffers te spreken. Elf bedrijven, waaronder Primark, C&A, Bon March+ en Store Twenty One kwamen opdagen. Bij de ramp in Rana Plaza, even buiten de Bengaalse hoofdstad Dhaka, kwamen in april van dit jaar 1129 mensen om het leven. Daarmee was het een van de ergste industriële ongelukken uit de geschiedenis. Bij een brand in een fabriek in Tazreen, ook in de buurt van Dhaka, kwamen in november 2012 112 mensen om het leven. Bedrijven betaalden op individuele basis al enige compensatie, maar dit is volgens velen in Bangladesh en daarbuiten onvoldoende. De bedrijven maken geen haast met bijdragen aan een compensatiefonds van 54 miljoen euro voor de slachtoffers van het ingestorte fabrieksgebouw in Rana Plaza en vijf miljoen voor de Tazreen-fabriek. Zo'n klein bedrag voor de familie van 1241 slachtoffers (47.500 p.p.). De kledingbranche zou slechts 45 procent van deze bedragen moeten opbrengen. Hoe kun je de harteloosheid van het kapitalisme beter duidelijk maken?

Chronisch zieken en gehandicapten gaan er komend jaar flink op achteruit, aldus het Nibud. Door diverse maatregelen van het kabinet verdwijnen de jaarlijkse toelagen van 154 tot 514 euro netto per jaar. Daarnaast wordt ook de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten afgeschaft en verdwijnt de bestaande korting op de eigen bijdragen in de AWBZ en Wmo. Deze asociale maatregelen leveren een kostenbesparing van 1,3 miljard euro op. Een ander voorbeeld van de ware aard van het kapitalisme.

Vakbeweging nog intern gespleten

Van alle personen die in het eerste kwartaal van 2013 tot de werkzame beroepsbevolking behoorden, zaten er, volgens het CBS, een kwartaal later ruim 150.000 zonder werk. Als belangrijkste reden hiervoor noemde twee derde het vervallen van werk of het aflopen van een tijdelijk contract.

De top van de vakbeweging is gespleten en heeft nog steeds geen helder eenduidig antwoord. Een beetje strijd en een beetje polderen! Nog steeds geen integraal politiek antwoord op de gevolgen van de afbraakmaatregelen. Wordt de actiedag op 30 november stoom afblazen of het begin van een permanente mobilisatie? Waar blijft de vakbeweging die opkomt voor hogere lonen, hogere uitkeringen en arbeidstijdverkorting? Offensieve eisen zijn mogelijk en noodzakelijk. Voor het behoud en de uitbreiding van het voorzieningenniveau. Voor een beter leven voor velen, in plaats van rijkdom voor enkelen. Geld is er zat bij de superrijken. Daar valt, afhankelijk van het aantal dat wordt geteld, tussen de 175 en 375 miljard te halen! Daarmee kunnen alle bezuinigingsvoorstellen in een klap van tafel! Dus laten we het geld halen waar het zit. Stop de groeiende kloof tussen rijk en arm.

De FNV moet zich keren tegen de praatjes dat we nu eenmaal gedwongen worden stappen terug te zetten. Dat er geen geld zou zijn voor goede voorzieningen en een noodzakelijk ambtenarenapparaat. Het bestuur van Abvakabo FNV laat zien in welke richting moet worden gezocht. Er is geld genoeg, maar verkeerd verdeeld. De toenemende tweedeling in de maatschappij moet worden gestopt, alsook de mondjesmaat-nivellering. Het geld moet niet worden gehaald bij de middengroepen, maar bij de echte vermogenden. Daar is lef voor nodig en vooral een verenigde vuist. Er moet worden gestopt met het nivelleren binnen de huidige bandbreedte. Dat leidt alleen tot onderling gekrakeel. Stop de graaicultuur en haal het geld waar het zit.

De eis van 3 procent loonsverhoging is zeer matig. Natuurlijk reageren de werkgevers woedend en vinden zij de eis in deze tijd juist "buiten proporties". "Maar met een inflatie van 2,75 procent en jaren koopkrachtverlies voor mensen is 3 procent een heel verantwoorde maximale looneis," stelt Mariëtte Patijn, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid, terecht. "Zo kunnen bouwvakkers, metaalwerkers en verpleegkundigen weer even ademhalen".

Het komt aan op (klassen)bewustzijn

Alles zal de komende tijd afhangen van het bewustzijn van de bevolking. De strijd om dat bewustzijn vindt in alle hevigheid plaats. De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Manifest zal een - uiteraard bescheiden, maar daarom niet minder belangrijke - bijdrage blijven leveren werkelijkheid en valse illusies te onderscheiden. Het is tijd voor een menselijke samenleving: het socialisme. Daarvoor zal moeten worden opgetreden. Daartoe zullen partij en krant op zoveel mogelijk plaatsen zichtbaar moeten zijn om te weten wat er leeft onder de bevolking en om de communistische kijk op zaken in het debat te brengen. De krant moet een grotere rol spelen in de agitatie, informatie en scholing van het actiefste deel van de bevolking.

Manifest zal ook dit jaar weer zaken proberen te verhelderen en een basis bieden voor de daadwerkelijke praktische strijd in buurten en bedrijven en een bijdrage leveren aan het omzetten van de opkomende spontane elementaire beweging (als gevolg van het brutale optreden van het kapitaal) in georganiseerde maatschappelijke strijd, met name in de vakbeweging.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer op de website:

  1. Vlaamse pater in Syrië over wapenindustrie, bron RKK,
  2. FNV, alleen strijd helpt, Wil van der Klift,
  3. Kaderberaad Abvakabo FNV, Samen optrekken tegen de afbraak,
  4. Rijkstaken in Lemmer, rijken geen slachtoffer, NCPN Lemsterland.

Manifest nummer 10/2013 verschijnt op donderdag 24 oktober 2013. Wij wensen onze lezers de nodige sterkte om ook de komende periode weer het hoofd te bieden aan de toenemende kapitalistische uitbuiting.