Rusland levert bewijs van gebruik chemische wapens door Syrische oppositie

gazacity-p12.jpg
Palestijnen van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) demonstreerden op 10 september jl. in Gaza Stad tegen de dreigende militaire aanval op Syriƫ. (Foto KPL-AFP/MAHMUD HAMS)

Redactie buitenland

Rusland zal bewijzen overhandigen aan de VN-Veiligheidsraad dat de Syrische oppositie chemische wapens heeft gebruikt, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Mikhail Bogdanov op 19 september jl.

"We hopen alle informatie met betrekking tot het gebruik van chemische wapens door de Syrische oppositie met het maximum aan operationele slagkracht te leveren", vertelde Bogdanov het persbureau ITAR-TASS.

Bogdanov zei dat er nieuw bewijsmateriaal was verstrekt door de Syrische regering tijdens het bezoek van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov aan Damascus, toen hij een reeks raadplegingen hield over het proces van de vernietiging van de chemische arsenalen.

"De opstelling van de Syrische president Bashar al-Assad in termen van snelle en volledige samenwerking met de Organisatie voor het verbod op chemische wapens (OPCW) was zeer serieus en verantwoordelijk", zei Bogdanov.

Hij zei dat de Syrische regering de gegevens over de chemische wapens voorbereidt die zullen worden voorgelegd aan de OPCW, zoals overeengekomen in een recente ontmoeting tussen de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Bron: Prensa Latina, sgl/sa/jsr/rc/oda, Moskou, 19-9-2013, vert. wvdk.

Kominform: http://www.kominform.eu