Vlaamse pater in Syrië: wapenindustrie achter oorlog

Redactie buitenland

De Vlaamse norbertijn Daniel Maes is "boos en geschokt" door "de onwetendheid, de leugens en de manipulaties van de media in het Westen" met betrekking tot de verwikkelingen in Syrië. "Het moet hier een goudmijn voor de wapenindustrie worden", zegt de in Syrië woonachtige pater Maes in een telefonisch interview met Kruispunt Radio.

"Voor de oorlog was Syrië de meest harmonische samenleving van het Midden-Oosten. Dat komt omdat het een lekenstaat is, waar mannen en vrouwen gelijk zijn, waar de godsdiensten gelijk zijn en waar de meerderheid de minderheid niet onderdrukt." Volgens de Vlaamse norbertijn is de aanval op deze samenleving door buitenlandse krachten veroorzaakt, zowel door terroristische organisaties als door politieke en economische mogendheden. De fundamentalisten willen een theocratie stichten en de (westerse, nvdr) mogendheden willen dat er voortdurend gestreden wordt, zodat de wapenhandel ervan kan profiteren, aldus pater Maes. Hij vindt het dan ook geweldig dat paus Franciscus onlangs de wapenhandel als de ware vijand van de vrede aanwees.

Energiebronnen uitbuiten

Er is ook nog een andere reden waarom het Westen zou willen dat Syrië ontwricht raakt. "Indien Amerika hier zijn belangen kan vestigen, heeft het over alle energiebronnen hier vrije toegang en kan het de massa-energie die hier gevonden is - toevallig ook in ons eigen dorpke hier - vrij uitbuiten voor zichzelf."

Chemische wapens

Pater Maes gelooft er niets van dat Assad chemische wapens heeft gebruikt. Hij wijst op de sterke aanwijzingen die Carla del Ponte had dat opstandelingen gifgas zouden hebben ingezet. Del Ponte is commissaris van de VN-onderzoekscommissie in Syrië.

Gevaar voor ontvoering

Pater Maes woont in het Sint-Jacobusklooster in het Syrische dorpje Qôra. De norbertijn komt het klooster niet meer uit. Terug naar België gaan is onmogelijk. "Dat is te gevaarlijk. Als ik me buiten het klooster begeef, is het risico groot dat ik word gekidnapt of dat ze mij in een plastic zak in stukjes terugbrengen met een foto erbij."

Al-Nusra

"De fanatiekste strijders hebben schuilplaatsen in de nabijheid van ons klooster gevonden, maar de regeringstroepen zijn de haarden van deze terroristen aan het opruimen", zegt hij. "Het aantal bewoners van ons dorpje is sinds het begin van de oorlog verviervoudigd. De rebellen, zoals die van al-Nusra, die totaal onberekenbaar zijn, schuilen hier omdat het van oudsher een bekend smokkeldorpje is."

Bron: RKK.nl, 14 september 2013.