TKP zet strijd voort

tkp1.jpg
Op de spandoeken staat 'Creëren van Socialistische Keuzes en Revolutionaire Taken in het licht van de Opstand van het Volk'. (Foto: Eda Yenil)

Eda Yenil

De Communistische Partij van Turkije hield op 14 september haar 12e Congres. Er namen meer dan duizend leden aan deel. Het Congres had als motto 'Creëren van Socialistische Keuzes en Revolutionaire Taken in het licht van de Opstand van het Volk'.

De TKP publiceerde vooraf een concept van de congrestekst en een lijst van conceptbesluiten in het blad Komünist, dat maandelijks wordt uitgegeven.

Tijdens het congres vonden discussies plaats door de leden van Centraal Comité en deelnemende leden over de inhoud van de conceptbesluiten, waarna vaststelling volgde.

Een aantal volgt hieronder:

De socialistische optie zal worden versterkt en de AKP zal worden verslagen

De 'Juni Opstand' die begon met de Gezi-protesten heeft ons laten zien dat het volk tegen de AKP is en dat zij een duidelijk standpunt inneemt om de AKP ter verantwoording te roepen voor alle fascistische handelingen in het land. De Communistische Partij van Turkije (TKP) zal al haar kracht en energie gebruiken om de opstand te steunen. Hiertoe zal de TKP haar handtekeningencampagne uitbreiden om de regering te laten aftreden. 'De regering moet verdwijnen' zal weer de centrale slogan zijn in de demonstraties.

Word lid van de TKP om de 'Juni Opstand' naar een overwinning te voeren

De TKP is van mening dat het volksverzet moet worden aaneengesmeed en moet leiden tot georganiseerd handelen. De TKP roept de demonstranten op hun krachten te bundelen.

Om de taken en de opdrachten te kunnen uitvoeren die ontstaan zijn door de opstand, heeft de TKP sterkere en grotere steun van de bevolking nodig.

Wij zullen onze publicaties versterken

Wij merken op dat de dagelijkse krant van de TKP soL een grote aanwinst is voor Turkije. Hiernaast is het bereik van de online krant van de TKP groter geworden en is het aantal bezoeken verdubbeld. Alle leden van de TKP zullen hun energie inzetten om de publicaties van de partij meer bekend te maken.

Arbeidersklasse moet gezamenlijk strijden

De opstand in juni heeft ons bewezen dat vakbonden niet voldoende ten dienste staan van de arbeidersklasse. De TKP zal de ontstane energie door de opstand meer richten op de georganiseerde arbeidersklasse en een succesvolle klassenstrijd.

Vrouwen zullen nooit opgeven

Tijdens de demonstraties van de laatste maanden gingen meer vrouwen de straat op. De activiteiten van de AKP raken vooral op negatieve wijze het leven van de vrouwen. Daarom moeten zij meer deelnemen aan de klassenstrijd om voor hun rechten te vechten.

Jongeren zullen hun verwachtingen uitbreiden en de strijd versterken

De TKP zal meer aandacht besteden aan jongeren die deelnemen aan de socialistische strijd. De TKP zal als partij voor meer middelen zorgen om de strijd van jongeren te steunen. Alle leden van de TKP zullen de nieuw opgerichte studentenbeweging FKF steunen en zo mogelijk daaraan deelnemen.

Revolutionaire en effectieve manieren toepassen tijdens de verkiezingen

In maart 2014 zullen de lokale verkiezingen plaatsvinden. De TKP zet in op het versterken van mogelijkheden voor socialistische doelstellingen en eraan werken dat de AKP zal achteruitgaan. De TKP zal in sommige plaatsen zelf kandidaten aanstellen en in andere plaatsen ook kandidaten steunen die niet door de TKP zijn bepaald. De TKP zal daarbij echter niet handelen in strijd met haar eigen programma.

Het Syrische volk staat niet alleen

De Communistische Partij van Turkije zal zich altijd verzetten tegen de imperialistische plannen met Syrië. De TKP steunt daarbij de Communistische Partij van Syrië en het Syrische volk.

Lang leve het socialisme, lang leve de internationale solidariteit

De TKP waardeert de relaties met andere communistische partijen zeer. De TKP is van mening dat alle communistische partijen samen deze strijd moeten voeren. De samenwerking op bepaalde gebieden is zeer effectief en waardevol. De TKP zal hiervoor deelnemen aan alle benodigde vormen van samenwerking.