H.J.Aldenkampplantsoen

corrymetdewethouder.jpg
Enschedese PvdA-wethouder, Marijke van Hees (midden) en Corry Westgeest (NCPN Twente) samen met kleindochter van Aldenkamp (links) voor het monument van de communistische verzetsheld en raadslid. (Foto: NCPN-Twente

Genoemd naar

Hendrik Jan Aldenkamp
10-01-1895 - 15-05-1979,
Enschede, Laares

Hendrik Jan Aldenkamp heeft veel betekend voor Enschede en in het bijzonder voor de Laares. Hij woonde aan de Papaverstraat 75 en was van daaruit zeer actief in de buurt en de stad. Vanaf 1931 was Hendrik Aldenkamp lid van de Enschedese gemeenteraad voor de CPN.

Hij was al ver voor de oorlog, vanaf 1933, actief in de 'Internationale Arbeiders Hulp' (I.A.H.) en de 'Internationale Rode Hulp' (I.R.H.). Dit waren hulporganisaties die zorgden voor opvang van mensen die moesten vluchten voor het naziregime in Duitsland.

In het eerste jaar van de bezetting hielpen Hendrik Aldenkamp en zijn kameraden mensen vluchten via het Aamsveen en lieten ze luchtballonnen op waarmee pamfletten tegen de bezetter werden verspreid.

Op 25 juni 1941 werd hij opgepakt en na internering in Kamp Schoorl en Kamp Amersfoort werd hij het voorjaar daarop op transport gesteld naar het concentratiekamp Buchenwald. Daar verbleef hij tot de bevrijding door de Amerikanen in april 1945.

Op 13 mei 1945 keerde Hendrik Aldenkamp terug naar zijn woning aan de Papaverstraat. Hij nam zijn plaats in de Enschedese gemeenteraad weer in en behield die tot augustus 1966. Ook was hij lid van de Provinciale Staten van Overijssel van 1950 tot 1966.

Na zijn afscheid van de provinciale en gemeentelijke politiek bleef hij zich inzetten voor de mensen om hem heen. In 1972 werd hij de eerste voorzitter van Wijkcommissie de Laares (WKL). Hij wilde het leefklimaat verbeteren in de wijk en verzette daarom veel werk om van het oude leegstaande badhuis een bloeiend buurthuis te maken.

Op 4 september 1979 werd Buurthuis Laares feestelijk geopend en het is tot de sluiting in 2012 een belangrijke factor geweest in het sociaal culturele leven in de wijk. Helaas heeft Hendrik Aldenkamp deze kroon op zijn werk zelf niet meer meegemaakt, omdat hij op 15 mei van dat jaar was overleden.

De wijk de Laares en de wijkcommissie zijn Hendrik Jan Aldenkamp veel dank verschuldigd voor wat hij voor hen betekend heeft. Daarom heeft Wijkcommissie Laares er voor gekozen om dit plantsoen naar hem te noemen.

Het H.J.Aldenkampplantsoen biedt mogelijkheden voor jong en oud om te recreƫren en elkaar te ontmoeten. Het draagt daarmee in de geest van de naamgever bij aan een grotere samenhang in de wijk en is op die manier een verbetering van het leefklimaat in de Laares.

Wijkcommissie Laares
Zomer 2013