Kort nieuws

Meerderheid Nederlanders alleen in schijn rijk

Van alle landen op de wereld hebben Nederlanders het meeste met uitzondering van de VS en Japan. Dat blijkt uit een studie van de Duitse verzekeraar Allianz, het 'Global Wealth Report 2013'. Onderzoeker Lorenz Weimann van Allianz stelt echter dat de Nederlandse weelde vooral in pensioenfondsen zit, die in andere landen veel minder groot zijn of zelfs afwezig. Van het geld van Nederlanders zit 64 procent in pensioenfondsen en andere spaarpolissen. De vermogens van (de meeste, nvdr) Nederlanders mogen op papier dus groot zijn, ze kunnen er helaas niet zelf bij. Door strenge financiële regels gaan de pensioenen bovendien omlaag. (AD, 28-9-2013) De echte vermogenden beschikken wel vrij over hun geld. Zij vertekenen ook de gemiddelden in de statistieken.

Stakingen bij Grolsch voorbij

Bierbrouwer Grolsch en FNV Bondgenoten hebben op 16 oktober jl. een akkoord bereikt over een nieuwe cao. De cao heeft een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 mei. De 600 medewerkers krijgen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. Als Grolsch bepaalde prestatiedoelen haalt, kan daar nog 1 procent bij komen. Nieuwe medewerkers moeten het wel stellen met minder atv-dagen. Aanvankelijk bood Grolsch een loonsverhoging van 0,75 procent voor een jaar. Daarnaast moesten zij drie atv-dagen inleveren in ruil voor een variabele beloning die alleen zou worden uitbetaald als het bedrijf bepaalde doelen zou halen. Het personeel ging vanaf vorige week in staking om de looneisen kracht bij te zetten. (NRC, 17-10-2013) Strijd helpt dus!

Beknibbelen op de herfstvakantie

Ook op buitenlandse vakanties wordt door Nederlanders steeds vaker beknibbeld, als gevolg van de aanhoudende crisis. De boekingen voor pakket-reizen voor de herfstvakantie lopen 11,5 procent achter vergeleken met vorig jaar. "Mensen houden de hand op de knip, ze voelen de economische recessie in hun portemonnee. Het faillissement van reisorganisatie Oad drukt ook op de boekingscijfers," zegt een woordvoerster van de ANVR in een toelichting. Nederlanders willen wel gewoon met vakantie blijven gaan, maar het moet goedkoper", aldus de zegsvrouw. Boekingssite CheapTickets.nl constateert dat deze herfstvakantie minder Nederlanders het vliegtuig pakken dan vorig jaar. "Veel gezinnen die voorheen misschien twee keer per jaar met het vliegtuig op vakantie gingen, kunnen dat nu niet meer zo makkelijk bekostigen", concludeert CheapTickets.nl. (AD, 10-10-2013) Op straat is de onvrede steeds duidelijker te horen!

Geld van banken in productie kernwapens

Nederlandse banken en pensioenfondsen investeren 3,5 miljard euro in de productie van kernwapens, concludeert IKV Pax Chisti. Uit het onderzoek, dat werd verricht door Profundo, komt naar voren dat onder andere ABN Amro, Rabobank, ING en het pensioenfonds ABP investeren in bedrijven die ook de kernwapenproductie ondersteunen. Het gaat om bedrijven als Boeing, EADS en Rolls-Royce. Wereldwijd wordt er voor 314 miljard dollar geïnvesteerd in kernwapenproducenten. (FD, 11-10-2013) Nederland verwerpt kernwapens niet. Dus...!

IMF wil tien procent van ons spaargeld

Alle spaarders in de westerse wereld riskeren in één klap tien procent van hun banktegoed kwijt te raken, zegt de Franse krant Le Figaro. Het IMF zou met de gedachte aan zo'n eenmalige gedwongen bijdrage spelen om de immense staatsschuld een halt toe te roepen. In een rapport over de publieke financiën wijst het IMF erop dat de schuld in Amerika, Japan en Europa is opgelopen tot gemiddeld 110 procent, een niveau dat eerder alleen is bereikt onmiddellijk na grote oorlogen, en ook toen drongen onorthodoxe oplossingen zich op of werden ze zelfs gerealiseerd. Dat was het geval na de beide wereldoorlogen, de Napoleontische oorlogen aan het begin van de l9de eeuw en de Franse nederlaag van 1870 tegen Pruisen. De eenmalige heffing op Europese spaartegoeden is niet meer dan een hypothese, aldus de Figaro, maar de vingeroefening is door het IMF voor 15 (van de 17) eurolanden wél gemaakt. Een heffing van 10 procent zou precies genoeg zijn om de schuld in die landen weer op het niveau van 2007 te brengen. (NRC, 11-10-2013) In tegenstelling tot allerlei optimistische geluiden gaat het IMF van een rampenscenario uit. De oplossing? Verhalen op de bevolking!