Libische les leerde Rusland hetzelfde scenario in Syrië te voorkomen

Rusland heeft geleerd van het Libische verhaal en het stoppen van een westerse interventie in Syrië was de belangrijkste verwezenlijking van de Russische diplomaten, vertelde de directeur van het Instituut voor Oosterse Studies aan de Russische Academie van Wetenschappen, Vitaliy Naumkin, aan Itar-Tass.

"We hebben sinds de Koude Oorlog geen ernstiger internationale crisis gezien, zowel in regionale als mondiale termen, dan de Syrische impasse", zei Naumkin. "De Syrische crisis is een unieke kwestie omdat alle grootste machten, wereldwijd en uit het Midden-Oosten erbij betrokken raakten."

"De Syrische gebeurtenissen toonden de kracht van de Russische diplomaten en hun vastberaden positie op een dergelijk grote internationale kwestie als de situatie in het Midden-Oosten", zei de deskundige. "Ons land heeft een waardevolle les getrokken uit de situatie in Libië nadat we resolutie 1973 over Libië misten die de militaire interventie mogelijk maakte. We werden bedrogen en de westerse landen pleegden een directe militaire interventie onder het voorwendsel van de handhaving van een no-fly zone."

"Libië eindigde vernietigd, is nu een totale puinhoop en chaos en decennia teruggegooid ondanks zijn oliereserves", zei Naumkin. "Het Westen heeft geprobeerd het om te zetten in een succesverhaal, maar is daar niet in geslaagd."

"Rusland heeft westerse krachten verhinderd dit scenario in Syrië te herhalen", zei Naumkin, verder opmerkend "dat de president van Rusland en het ministerie van Buitenlandse Zaken proactief waren geweest en gehechtheid aan principes hadden bewezen." Ons standpunt over Syrië is niet te danken aan corrupte belangen, noch aan de wens om het marine-onderhoudscentrum van Rusland in Tartus te behouden, zoals het Westen onze positie probeerde te interpreteren, maar aan de filosofie van de internationale betrekkingen, de naleving van het internationaal recht en het beginsel van niet-inmenging in binnenlandse aangelegenheden", zei Naumkin. Hij voegde eraan toe toe dat het blijk geven van een creatieve benadering bij het zoeken naar een diplomatieke oplossing Rusland's "grote prestatie" was.

http://www.itar-tass.com/en/c154/912947.html

Bron: Itar-Tass, 15 oktober 2013, vert. WvdK.

P.S. Zeer waarschijnlijk bestaat er een directe relatie tussen het politieke succes van Rusland in bovenstaande kwestie en de huidige internationale aanvallen op Rusland/Poetin. Zoals gebruikelijk speelt Nederland daarin een slaafs volgende rol.