Schultz heeft lak aan vervuiling op snelwegen

Sociaaleconomische redactie

Minister Schultz van Haegen (VVD) is niet van plan de snelheidsverhoging op de A13 bij Rotterdam van 80 naar 100 kilometer terug te draaien. Ook al is er een forse toename van de luchtverontreiniging in de wijk Overschie. De luchtverontreiniging en geluidsoverlast mogen dan volgens meerdere metingen zijn toegenomen, de grenswaarden worden volgens de minister niet overschreden. "De cijfers zijn alleen erger dan we hadden voorspeld."

Sterker nog, als de minister opnieuw een besluit zou moeten nemen, zou ze precies hetzelfde doen. Dat liet de bewindsvrouw gisteren via haar juristen weten tijdens een rechtszaak tegen het omstreden besluit in Rotterdam. Omwonenden, de gemeente Rotterdam en Milieudefensie eisten daarin dat de snelheidsverhoging weer wordt teruggedraaid, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor de gezondheid van duizenden Rotterdammers. Uit een rapport van de gemeentelijke milieudienst DCMR blijkt zelfs dat de levensverwachting van omwonenden met 20 dagen afneemt door de toegenomen luchtvervuiling.

Verslechterd

Zij is ook niet van plan om nu maatregelen te nemen om de overlast terug te dringen. Dat doet ze pas als volgend jaar uit metingen van het ministerie zelf blijkt dat de situatie heel erg is verslechterd.

De Rotterdamse rechtbank doet binnen 6 weken uitspraak. Als Rotterdam, de bewoners en Milieufederatie in het gelijk worden gesteld, kan dat ook gevolgen hebben voor de snelheidsverhoging op andere snelwegen zoals Amsterdam en Utrecht. In die steden wordt ook geprotesteerd. (AD-Abdel Ilah Rubio/ 17-10-2013)