Van de redactie

depolder.jpg
Eind 2012 spraken Rutte, Asscher, Wientjes en Heerts af om ten allen tijde de rust in de polder te bewaren. Op de foto: Zoek de verschillen. (Foto: Minister-President/Flickr/cc/by)
fnvmetaal.jpg

Er zijn flinke stenen uit het sociaal akkoord getrokken, maar De FNV noemt het kiezels, mort wat en gaat verder in de hoop later in het jaar nog wat te kunnen winnen rond de Participatiewet. De tijd voor een strijdbare opstelling is (nog) niet rijp. De meerderheid van de bevolking laat zich (nog) in de luren leggen door mediamanipulatie. Het ledenparlement van de FNV heeft zijn draai nog niet gevonden. Te weinig leden hebben een echte achterban, waardoor ze vooral eigen opvattingen verkondigen en makkelijk beïnvloedbaar zijn door opvattingen van bovenaf en in de media. Maar er is een ledenparlement en de groei naar eenheid - met horten en stoten - zal doorgaan. Een onomkeerbaar proces. Wat in de loop van zo'n dertig jaar kapot is gemaakt kan niet op korte termijn worden hersteld.

Het neoliberale kabinet kan weer even vooruit met steun van twee godsdienstige splinterpartijen en de nieuwe liberale concurrent van de VVD. We schreven er al over in Manifest. Nadat Heerts tot voorzitter van de FNV was gekozen kon de aanval op het sociaal akkoord worden ingezet met de steun van de nieuwe kampioen van de flexibele arbeid, D66. Werknemers moeten kameleons worden, zogenaamd flexibel zijn en zich voortdurend aanpassen aan de willekeur van het ondernemerschap, waar alleen de winsten tellen, niet de belangen van de producenten van de nationale rijkdom, de werkenden. Dat is wat het moderne ondernemerschap voor ogen heeft en wat door partijen als de PvdA, VVD en D'66 wordt rondgebazuind. Inmiddels neemt het aantal zelfdodingen onder werknemers schrikbarend toe als gevolg van het neoliberale beleid van sluitingen, ontslag, opvoeren van de werkdruk en bestaansonzekerheid. Steeds meer wordt geprobeerd betaald werk te vervangen door mantelzorg en werk dat voor een lager loon moet worden uitgevoerd. Het kapitalisme in crisis toont zijn ware gezicht elke dag meer.

Volgens de Nobelprijswinnaar Robert Shiller zet het kapitalisme ondernemers ertoe aan om mensen te manipuleren en te bedriegen. De winstmarges zijn lager dan voorheen en rendabele investeringen moeilijker te vinden. Omdat speculeren moeilijker wordt zijn ondernemers "welhaast gedwongen om op slinkse wijze te werk te gaan" om extra winsten te kunnen maken.

De vierentwintiguurseconomie rukt op. De strijd voor acceptabele werktijden en dito beloningen zal steeds heviger worden. De strijd concentreert zich steeds meer op toeslagen voor werk op de late avonden en zondagen. De discussie over ongunstige werktijden zal in veel cao-onderhandelingen terugkeren. Samen met een aanvallende loonstrijd zullen dit speerpunten worden voor een activerende vakbeweging. Maar dat vraagt wel om een bredere steun van werknemers en meer geloof in eigen kracht. Een goed voorbeeld daarvan is de strijd in de sector grootmetaal (150.000 werknemers). De vakbonden verharden daar hun acties omdat de cao-onderhandelingen al sinds juni in een impasse zitten. Wie niet horen wil (of kan), moet voelen!

Groeiende interkapitalistische tegenstellingen

Opvallend zijn de groeiende tegenstellingen tussen de belangen van het MKB, afhankelijk van de binnenlandse koopkracht, en die van de internationale op export gerichte multinationals. Zelfs DNB wordt gedwongen voor loonsverhogingen te pleiten om de Nederlandse economie te stutten. De kapitalistische crisis woekert gewoon door. De loon- en uitkeringsafhankelijke bevolking zal zonder strijd, meer nog dan voorheen, worden uitgeknepen door het kapitaal in crisis.

De Nederlandse heersende klasse is helemaal ingebed in die van elders in Europa. Alle doelen zijn gelijk, tempo en aanpak verschillen per land. De doelen van het kapitaal zijn eenvoudig en daardoor helder: winstmaximalisatie om te overleven. Regering en parlement staan de ondernemers ten dienste en zoeken politieke oplossingen voor de prangende vragen van ondernemend Nederland. De moderne vakbeweging probeert er het beste van te maken, maar binnen de (on)mogelijkheden van het bestel. Dat zal niet genoeg zijn om de belangen van de loon-en uitkeringsafhankelijke bevolking te dienen. Alleen een strijdbare activerende vakbeweging kan het tij keren.

Intussen nemen de onlustgevoelens onder grote delen van de bevolking toe. Je kunt niet ongestraft hele wijken, zoals Overschie waar de gezondheid wordt aangetast omdat er zo nodig harder moest worden gereden, negeren. Je kunt niet doorgaan met het kapotmaken van de gezondheidszorg, niet doorgaan met mensen hun toekomst te ontnemen. Op een gegeven moment, nadat allerlei persoonlijke vluchtwegen zijn afgesneden, barst de bom.

Werkloosheid blijft toenemen

De stemming onder ondernemers in de industrie is in september verslechterd. Het producentenvertrouwen daalde van 1,6 naar -2,8, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van de ondernemers verwachtte 18,5 procent in september dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen. Bij onderzoeksinstituut TNO verdwijnen tot eind 2014 enkele honderden banen. Binnenkort wordt duidelijk waar arbeidsplaatsen zullen vervallen. Het bedrijf heeft onder meer twee locaties in Den Haag en een in Rijswijk. Zonder strijd zijn werknemers altijd de dupe van de kapitalistische maatregelen. Het CBS telt nu 685.000 werklozen, oftewel 8,6 procent van de beroepsbevolking. Het aantal mensen in de bijstand dat vorig jaar een baan vond is gekrompen naar krap 8 procent. Sinds het dieptepunt van de crisis in 2009 is het aandeel bijstandsontvangers dat werk vond niet zo laag geweest. In 2007 vond nog 15 procent een baan. Vooral jongeren in de bijstand hebben meer moeite met het vinden van een baan. Maar een op de vijf jongeren stroomde in 2012 door naar werk. In 2011 was dit nog een op de drie jongeren. Onder de 55 tot 65-jarige bijstandsgerechtigden vindt slechts 1 procent een baan. De zwaksten in de 'participatiesamenleving' worden steeds meer de dupe!

Geld zat alleen verkeerd verdeeld

Geld is er zat bij de superrijken. Daar valt, afhankelijk van het aantal dat wordt geteld, tussen de 175 en 375 miljard te halen! Daarmee kunnen alle bezuinigingsvoorstellen in een klap van tafel! Dus laten we het geld halen waar het zit. Stop de groeiende kloof tussen rijk en arm. De FNV moet zich daarom krachtig keren tegen de praatjes dat we nu eenmaal gedwongen worden stappen terug te zetten. Dat er geen geld zou zijn voor goede voorzieningen en een noodzakelijk ambtenarenapparaat. Er is geld genoeg, maar verkeerd verdeeld. De toenemende tweedeling in de maatschappij moet worden gestopt. Stop de graaicultuur en haal het geld waar het zit.

Het komt aan op (klassen)bewustzijn

De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Manifest zal een - uiteraard bescheiden, maar daarom niet minder belangrijke - bijdrage blijven leveren werkelijkheid en valse illusies te onderscheiden. Het is tijd voor een menselijke samenleving: het socialisme. Daarvoor zal moeten worden opgetreden. Daartoe zullen partij en krant op zoveel mogelijk plaatsen zichtbaar moeten zijn om te weten wat er leeft onder de bevolking en om de communistische kijk op zaken in het debat te brengen.

Manifest zal ook dit jaar weer zaken proberen te verhelderen en een basis bieden voor de daadwerkelijke praktische strijd in buurten en bedrijven en een bijdrage leveren aan het omzetten van de opkomende spontane elementaire beweging (als gevolg van het brutale optreden van het kapitaal) in georganiseerde maatschappelijke strijd, met name in de vakbeweging.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer op website onder 'Marxistische Analyses':

  1. Islam-debat, Zoltan Zigedy, vertaling Frans Willems.

Deze keer op de website:

  1. Valse propaganda, NCPN-afdeling Lemsterland,
  2. Rusland leerde Libische les, Itar-Tass, vert. WvdK,
  3. Schultz heeft lak aan vervuiling, sociaaleconomische redactie,
  4. Malta: veel meer doden, Junge Welt, vertaling J. Bernaven,
  5. Europese bijeenkomst KKE in Brussel, 30-09-2013, vert. WvdK.

Manifest nummer 11/2013 verschijnt op donderdag 21 november 2013. Wij wensen onze lezers de nodige sterkte om ook de komende periode weer het hoofd te bieden aan de toenemende kapitalistische uitbuiting.