AKP bereidt zich voor op de verkiezingen

eda.jpg izmir4.jpg
Demonstraties in Istanbul. (Foto's: www.sol.org.tr)
izmir2_0.jpg

Eda Yenil

De regeringspartij AKP bemoeit zich de laatste jaren veel meer met gemeentezaken dan voorheen. De verkiezingen die binnenkort gehouden zullen worden in Turkije hebben hier zeker invloed op. De grootstedelijke gemeenten zijn zeer aantrekkelijk voor politieke partijen omdat daar juist veel geld in omgaat. Alle aanbestedingen en andere zaken die hiermee te maken hebben bieden grote mogelijkheden om geld te verdienen.

De regeringspartij is zeker van plan om juist in deze steden de verkiezingen te winnen. Dit is de reden waarom de AKP zich gedraagt als een gemeentebestuur. Een voorbeeld hiervan is de Marmaray-tunnel. Dit is een transcontinentale spoortunnel die het Europese en Aziatische deel van Istanbul met elkaar verbindt. Tayyip Erdogan heeft geprobeerd een show van deze opening te maken.

De tunnel is gebouwd in twee delen: vanuit het Europese en Aziatische deel van Istanbul. De twee delen zouden in het midden aan elkaar gesloten worden. Toen er werd gezegd dat de tunnel klaar is, bleek er sprake te zijn van een verschil van 15 cm tussen de verbinding van deze twee delen. Dit probleem is niet opgelost, maar het verschil is weggewerkt. De veiligheidscontroles zijn niet volledig en niet goed uitgevoerd omdat het proces versneld is. De reden van deze haast was dat Tayyip Erdogan de opening op 29 oktober, de 90ste verjaardag van de Turkse Republiek, wilde laten plaatsvinden.

Ondanks waarschuwingen van de betrokken architecten dat de tunnel nog niet klaar is, heeft de regeringspartij dit toch doorgezet. Volgens de regeringspartij zouden de feestelijkheden en vieringen van de 90ste verjaardag hierdoor nog belangrijker worden. Tayyip Erdogan heeft zo bovendien weer een smoes om te zeggen dat hij diensten en voorzieningen faciliteert terwijl coalitiepartijen en bewegingen alleen maar tegen hem protesteren.

Na de opening zijn er al wat problemen ontstaan met het gebruik van de Marmaray-Tunnel. Volgens sommige AKP-leden waren de mensen die deelnamen aan de Gezi-protesten verantwoordelijk voor al deze verhalen. Zij houden vol dat de Marmaray-tunnel in orde is en al klaar voor gebruik.

Studentenhuisvesting staat ter discussie

De AKP gaat door met haar eigenwijze gedrag en probeert zaken door elkaar te halen. Zo bemoeit de premier zich met interne gemeentelijke zaken van Istanbul. Ook probeert de AKP te verbieden dat meisjes en jongens samen een huis huren. Erdogan zegt dat de politie en plaatselijke autoriteiten de huizen zullen controleren en eventueel maatregelen zullen nemen. Veel universitaire studenten huren samen een huis omdat studentenhuizen van de staat niet voldoende zijn gefaciliteerd. Uiteraard probeert de staat hier geen verbetering in aan te brengen, maar een verbod en controle vindt de regering wel belangrijk.

Mannelijke en vrouwelijke studenten zouden niet in hetzelfde huis mogen wonen, aldus Tayyip Erdogan. Tijdens een politieke bijeenkomst zei hij dat de AKP wegens haar 'conservatieve, democratische karakter' niet kan accepteren dat meisjes en jongens samen in een huis wonen. Premier Erdogan zinspeelde op maatregelen, maar noemde nog geen concrete stappen om het volgens hem ongewenste fenomeen tegen te gaan. Ondanks de vage zinspelingen namen verschillende autoriteiten dit op als een bevel en zijn in sommige steden de studentenhuizen binnengevallen.

In reactie hierop protesteerden studenten, jongens en meisjes, schouder aan schouder tegen de AKP en haar bemoeizucht. Zij roepen in koor dat zij de toekomst zijn van het land en dat zij niet zullen buigen voor deze regering. De onrust en het verzet blijven aanwezig in het Turkije van Erdogan.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019