Kort door de bocht

In 2013 gingen 12.306 bedrijven failliet. Een recordaantal. Tien procent meer dan in 2012, het hoogste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek het bijhoudt. De meeste faillissementen vielen in de bouw en handel. (Bron: FD, 24-1-2014)

Bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) kwamen vorig jaar 900 meldingen binnen van privacy-overtredingen. Het gaat bijvoorbeeld om werkgevers die van hun medewerkers het medicijngebruik willen weten en daarbij vragen het medicijndoosje af te geven. Maar ook worden beveiligingscamera's gebruikt om medewerkers van opdringerige kledingadviezen te voorzien. (Bron: FD, 29-1-2014)

Goede Doelen Loterijen, zoals de Nationale Postcode Loterij, waren de afgelopen 25 jaar een belangrijke bron van privé- inkomsten voor de vier oprichters. Sinds de lancering van hun eerste loterij in 1989, staken zij via bv's bijna 80 miljoen euro (78,4 miljoen) uit hun nationale en internationale loterij-activiteiten in hun zakken. De totale geldstroom vanuit de Nederlandse loterijen naar Novamedia, het bedrijf van de oprichters, was meer dan een kwart miljard euro (277 miljoen) afgelopen 25 jaar. (Bron: NRC, 1-2-2014)

De partijen in de Tweede Kamer zagen vorig jaar wederom hun ledenaantallen afnemen. Op 1 januari waren 308.846 mensen lid van een van de tien partijen in de Tweede Kamer die leden hebben. Samen verloren de partijen bijna 6100 leden in vergelijking met een jaar eerder. (Bron: FD, 4-2-2014)

"De jacht op rijke Amerikanen lijkt op de jacht van de nazi's op de joden", volgens Tom Perkins, oprichter private equity firma Klein Perkins Caufield & Byers in een ingezonden brief in the Wall Street Journal (Bron: AD, 29-1-2014)

Op 20 procent van alle verkochte woningen lijden de verkopers verlies, blijkt uit onderzoek van de NOS. (Bron: FD, 4-2-2014)

Chaotischer kunnen ze het bij de belastingdienst niet maken.

Velen wachten nog op hun toeslagen. Deze gezinnen worden hard geraakt door de chaos bij de belastingdienst. Zonder toeslagen kunnen zij hun rekeningen niet betalen en zijn ze bang uit hun huis gezet te worden, als er niet snel geld op hun rekening komt te staan. (Bron: AD, 1-2-2014)

"Het weer aanzetten van verlichting op snelwegen is verwarrend voor autorijders". Een woordvoerder van Rijkswaterstaat verdedigt in het AD het besluit om snelwegen 's nachts niet te verlichten, ook al blijkt dat juist extra geld te kosten. (Bron: FD, 31-1-2014)

"D66-leider Alexander Pechtold 'Liberaal van het Jaar'"

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, heeft D66-leider Alexander Pechtold uitgeroepen tot 'Liberaal van het jaar 2013'. Pechtold krijgt de prijs vanwege zijn inzet voor economische hervormingen. Daarnaast roemt de JOVD zijn pleidooien voor privacy en het openbreken van het Sociaal Akkoord.
(Bron: FD, 13-1-2014)

"Het is nooit eerder voorgekomen dat de omzet van alle supermarkten maanden achter elkaar afnam". Directievoorzitter Koen Slippens van Sligro Food signaleert in het jongste jaarverslag dat mensen nu ook bezuinigen op eten. (Bron: FD, 1-2-2014)

"De Verenigde Staten staan zeer open voor een nieuwe relatie met Cuba". De hoge Amerikaanse functionaris Edward Alex Lee op een persconferentie in Havana, zo meldt de BBC. (Bron: FD, 13-1-2014)

Zoekmachine Google heeft zijn president-commissaris Eric Schmidt aandelen en een bonus ter waarde van meer dan 100 miljoen dollar toegekend over het boekjaar 2013. Het gaat om een aandelenpakket van 100 miljoen dollar en een cashbonus van 6 miljoen dollar. (Bron: FD, 6-2-2014)

Niet de Amerikanen, maar Nederlandse veiligheidsdiensten tapten in de periode vanaf eind 2012 tot in de eerste maanden van 2013 maar liefst 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten af in Nederland. Dat blijkt uit een brief die de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) op 5 februari jl. hebben gestuurd aan de Tweede Kamer. (Bron: AD, 5-2-2014)

Het Amerikaanse IBM heeft ruim 200.000 werknemers in Nederland. Op papier dan. Het technologiebedrijf heeft de belastingen flink weten te ontduiken door gebruik te maken van een Nederlandse belastingroute. Slechts een kleine twee procent van de werknemers die hier geregistreerd staat werkt ook daadwerkelijk in Nederland. Het concern heeft vorig jaar voor ruim 1,3 miljard dollar belastingen weten te ontduiken via deze belastingroute. (Bron: NRC, 5-2-2014)

De 85 rijkste mensen ter wereld bezitten - volgens Oxfam -evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. De wereld kent 1426 miljardairs met een gezamenlijk vermogen van 5,4 biljoen dollar, berekende Oxfam. "De wereldbevolking wordt steeds meer gescheiden door economische en politieke macht, wat onvermijdelijk leidt tot grotere sociale spanningen", stelt Winnie Byanyima van Oxfam. (Bron: AD, 21-1-2014)