Kiezers hebben buik vol van bezuinigingen

Sociaaleconomische redactie

Kiezers zijn bezuinigingen beu. Zeker op de zorg en voorzieningen voor ouderen en jongeren. Dat blijkt uit verkiezingsonderzoek I&O Research. Nieuwe gemeentebesturen krijgen het na 19 maart moeilijk, want kiezers zijn bezuinigingen beu. Zeker op de zorg en voorzieningen voor ouderen en jongeren.

Het nieuwe gemeentebestuur heeft straks behoorlijk wat overtuigingskracht nodig om tekst en uitleg te geven over nut en noodzaak van een nieuwe bezuinigingsronde, want gemeenten ontkomen er simpelweg niet aan.

Gemeenten in de klem

Niet in de laatste plaats omdat gemeenten vanaf 2015 flink wat extra (zorg)taken van rijk en provincie op hun bordje krijgen, maar daarvoor wel veel minder budget krijgen dan er nu aan wordt besteed.

Handen af van voorzieningen

Bezuinigingen op zorgvoorzieningen, onderhoud van wegen, gemeentelijke voorzieningen en dienstverlening liggen veel kiezers zwaar op de maag. Dat blijkt uit een peiling van I&O Research over de gemeenteraadsverkiezingen onder 10.500 kiezers. Maar liefst 85 procent geeft aan dat absoluut niet mag worden bezuinigd op zorg en voorzieningen voor jongeren en ouderen. Ook fel gekant (82 procent) zijn kiezers tegen bezuinigingen op het onderhoud van wegen en fietspaden. Handen af van zwembaden, bibliotheken en wijkcentra, stelt 77 procent van de kiezers.

Verkiezingsthema's

Het financieel huishoudboekje van de gemeente is voor bijna zes op de tien kiezers één van de belangrijkste verkiezingsthema's. Met stip op nummer één staat veiligheid, criminaliteit en openbare orde. Grote verschillen zijn er wel tussen kiezers die 'landelijk' of juist 'lokaal' stemmen. Voor die laatste groep zijn thema's als inspraak en burgerparticipatie belangrijker dan kiezers die op landelijke partijen stemmen.

(Bron: B.B./Y. de Koster, 2-3-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019