Putschplegers erkend

natom.jpg
De interim-premier van de Oekraïne, Arseniy Yatsenyuk (links) en de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, tijdens een persconferentie op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, op 6 maart jl. (Foto: ZLV)
brusselsm.jpg
EU bemoeit zich intensief met Oekraïne. Op foto: President van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, Oekraïense premier Arseniy Yatsenyuk, voorzitter van de Europese Raad, Herman van Rompuy en commissaris van Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton op de buitengewone top in Brussel van regeringsleiders op 6 maart jl. (Foto: ZLV)

Het Westen accepteert de nieuwe regering van Oekraïne die er helemaal nog niet is. Rusland: een dwaling! De nieuwe vazalstaat wordt duur.

De Oekraïense regering die is voortgekomen uit de staatsgreep van afgelopen zaterdag is erkend door de belangrijkste westerse staten, nog voordat ze zelfs maar was benoemd. Het waarnemende staatshoofd, Alexander Toertsjinov, deelde maandag mee dat hij een ontmoeting had gehad met vertegenwoordigers van de VS en de EU. Deze zouden hem hebben verzekerd dat zij de nieuwe machthebbers als de enigen beschouwen die gerechtigd zijn om namens de Oekraïne te spreken. De veiligheidsadviseur van de Poolse president, Roman Kuzniar, verklaarde in een interview voor de radio, dat procedures met betrekking tot de grondwet hierbij niet in de weg mogen staan. De Russische minister-president, Dimitri Medvedev, noemde erkenning op voorhand van het putschregime een "dwaling". Rusland zal, aldus Medvedev, de nieuwe machthebbers in Kiev voorlopig niet erkennen. Hun legitimiteit is volgens hem twijfelachtig en de situatie vormt een gevaar voor de belangen van Rusland alsook voor de bezittingen en levens van Russische staatsburgers. Het lag in de bedoeling dat de nieuwe regering op dinsdag (25/02 KB) door het parlement gekozen werd.

De Partij van de Regio's, die tot nu toe regeerde, verklaarde dat zij niet zal gaan deelnemen aan het overgangskabinet en in de oppositie zal gaan. Daartegenover staat dat de rechtse activisten van het Maidan-plein blijkbaar regeringsposten zullen krijgen. Arseny Jazenjoek van de Partij voor het Vaderland stelde voor, om op elk ministerie een staatssecretaris te benoemen uit de gelederen van 'Maidan'.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslav Sikorski, verklaarde, dat hij er van begin af aan niet vanuit was gegaan dat de afspraken van afgelopen vrijdag (21/02, KB) met betrekking tot verkiezingen pas tegen het einde van het jaar zouden worden nagekomen. Met deze termijn had hij veeleer de achter president Janoekovitsj staande oligarchen een signaal willen geven om op tijd afstand te nemen van hem. Dit proces was dus veel sneller verlopen dan verwacht, aldus de minister. De nieuwe 'vrijheidsgeest' in de Oekraïne becommentarieerde hij op Twitter op geheel eigen wijze (zie illustratie).

Het instellen van de nieuwe vazalstaat in Oost-Europa zal de westerse financiers (dus de bevolkingen in de westerse landen, nvdr) veel geld gaan kosten. De secretaris-generaal van het ministerie van Financiën van de Oekraïne, Yuri Kolobov, noemde maandag (24/2, KB) een financiële behoefte van het land voor 2014 en 2015 van ongeveer 35 miljard dollar (= 25,5 miljard euro). Dit bedrag is meer dan tweemaal zo hoog als de laatste, bekend geworden schattingen.

Uit: JW, 25 februari 2014, tekst: Reinhard Lauterbach, vertaling: K. de Bruijn (KB). Zie ook www.ncpn.nl.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019