Oekraïne wordt sluipend overgenomen

Redactie buitenland

De huidige gebeurtenissen in Oekraïne worden steeds meer en meer alarmerend en dramatisch. De ontwikkelingen op de Krim en sommige andere delen van (Oost-)Oekraïne leiden af van de negatieve gevolgen van de staatsgreep. Tal van autoritaire, fascistische, en andere negatieve maatregelen voor de bevolking worden in sneltreinvaart doorgevoerd in het belang van de nieuwe machthebbers. Daarbij leunt de regering, zoals ook de eerdere, sterk op delen van de oligarchie. Goed georganiseerde radicalistische en fascistische groeperingen hebben de macht met geweld genomen, met steun van de VS en de EU. De Poolse regering juicht dat Lenin nu definitief van zijn sokkel werd gehaald. Openlijke fascistische elementen, fans van Hitler, zijn al aan de macht in de Baltische staten. Nu hebben ze de macht overgenomen in (delen van) Oekraïne. Provocateurs uit Polen en de Baltische staten zijn actief in Oekraïne. Het verbod op de activiteit van de Communistische Partij van Oekraïne (in minstens twee regio's) is een duidelijk teken van het fascistische karakter van de coupplegers. Er is niets spontaans in wat er gebeurt in Oekraïne. De processen worden bestuurd door ervaren spelers die hun vaardigheden opdeden bij de omverwerpingen in Joegoslavië, Georgië, Libië, in landen in Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.

Westerse politici en diplomaten steunden en steunen openlijk de terreurdaden in Oekraïne, alsof het niet om een soevereine staat zou gaan, maar om een van hun kolonies. De inmenging in de interne aangelegenheden van Oekraïne is hard en ongekend brutaal. De reactie in delen van Oekraïne zich te onttrekken aan deze westerse en fascistische coup zijn begrijpelijk. Dat is ook de steun van Rusland aan dit streven.

De kans op een burgeroorlog of afsplitsing van delen van Oekraïne is groot. De steun van de EU aan de fascistische coupplegers maakt haar medeplichtig. Deze gevaarlijke trend zal de al aanwezige uitingen van fascisme in Europa aanzienlijk versterken.

We veroordelen resoluut de staatsgreep in Oekraïne. Alle linkse, patriottische en antifascistische krachten moeten hun stem verheffen tegen de fascistische elementen die nu in Oekraïne door een staatsgreep aan de macht kwamen.

Wij betuigen onze solidariteit en steun aan alle communisten in Oekraïne!

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019