Van de redactie

Het imperialistische Westen is voortdurend overal op de wereld bezig zijn invloed te vergroten. Sinds de val van de Sovjet-Unie is een nieuwe strijd om de wereldmacht gaande. Het militaire bondgenootschap, de NAVO, speelt een dominante rol in de herverdeling van invloed, bronnen en markten. Voordat er militair wordt ingegrepen vinden echter al op andere manieren aanvallen plaats. De geheime diensten infiltreren in de landen die in het vizier liggen. Op dit moment gaat het om de Democratische Volks Republiek Korea, Oekraïne, Venezuela, Afrika en het Midden-Oosten. Afrika en het Midden-Oosten worden vooral gezien als grondstofbronnen en afzetmarkten.

Op de achtergrond van veel geopolitieke ontwikkelingen spelen mee de voortdurende pogingen om de kracht van Rusland en China te verkleinen, maar ook pogingen om de toegenomen invloed van democratische landen in Zuid-Amerika te verkleinen. Bij hun pogingen de macht legaal of illegaal, met of zonder miltair geweld te verwerven wordt niets ontzien. Soevereine staten die een eigen nationale en mondiale politiek willen voeren zijn een doorn in het oog van de machthebbers in de VS en de EU (en aan de andere kant van de aarbol die in Australië). Het is van belang dat staten die zich niet willen voegen naar de wensen van het imperialisme beschikken over sterke legers, maar ook over een grote democratische steun. Bij pogingen tot destabilisering wordt altijd gebruikgemaakt van binnenlandse tegenstellingen die desnoods worden uitgelokt. De huidige ontwikkelingen in Oekraïne tonen de zwakte van de vorige (legale) regering. Tegelijkertijd staat de regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela sterker, waar de bevolking massaal en nog kortgeleden de regering Maduro en de Chavistische beweging heeft gesteund. Maar de sommen die worden ingezet om soevereine landen te destabiliseren zijn immens groot. De komende jaren zullen van groot belang worden voor de vraag wie het langste uithoudingsvermogen heeft en hoe de ontwikkelingen op wereldschaal zullen uitpakken. Alleen heldere breedgedragen doelen kunnen het imperialisme een halt toeroepen.

Het Nederlandse sociale stelsel wordt intussen in sneltreinvaart verder afgebroken. Volgens het PvdA-VVD-kabinet nog lang niet snel en grondig genoeg: ondanks de reusachtige verrijking van enkelen en verarming van de meerderheid van de bevolking. Planmatig wordt het Europese draaiboek afgewerkt dat vanaf 2000 de koers bepaalt. Flexicurity en lage arbeids-, loon-, uitkerings- en pensioenkosten moeten de winstgevendheid van banken en grote bedrijven blijven verzekeren.

Terwijl steeds meer Nederlanders kampen met betalingsachterstanden, stijgt het vermogen van de rijksten op aarde en in Nederland. De 1645 (volgens Forbes) miljardairs van de wereld bezitten nu 6400 miljard dollar. Dat was een jaar eerder nog 5400 miljard dollar. De explosieve groei van deze schandalige toename geeft aan waarom klassenstrijd onvermijdelijk is.

De kapitalistische crisis leidt tot nieuwe en omvangrijker ontslaggolven. Structurele werkgelegenheid wordt door flexibele pulpbanen vervangen.

Alles draait om bewustwording

De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Maar sprookjes, verdraaiingen en illusies worden altijd uiteindelijk ingehaald door de feiten.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest.

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer op de website:

  1. NCPN-fractie Friese Meren, vragen aan B en W over schuldsanering;
  2. Achtergrondsanalyse van de Communistische Partij van Turkije (TKP);
  3. NAVO en VS nog militair grootste, Slobodan Lekic, vert. J.Bernaven;
  4. Oproep deelname demonstratie in Brussel op 4 april a.s.;
  5. Anti-imperialistisch of antimonoplistisch, SV/CPoI, vert. F. Willems;
  6. Oekraïne: in troebel water vissen, vertaling K. de Bruijn.

Manifest nummer 04/2014 verschijnt op donderdag 10 april 2014.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019