Niet aflatende vervolging

p10.jpg
De VS trachten Cuba te wurgen met voortdurende blokkades. Die maken een normale groei van Cuba onmogelijk. Dat vergt veel van de bevolking. De VS proberen met alle middelen de bevolking op te hitsen tegen de wettige regering. (Foto: Greanvillepost.com)

Randy Alonso Falcón

Het imperium heeft zijn ogen op dit moment niet specifiek gericht op Cuba. Niet weinig interne en externe problemen houden het Witte Huis bezig. Maar de helse machines, ingezet tegen Cuba, blijven onverbiddelijk functioneren.

Voor dat doel heeft het Office of Foreign Assets Control (OFAC) een speciale afdeling, die alle financiële en commerciële transacties met Cuba onder controle houdt. Deze afdeling is omvangrijker dan die voor de wereldwijde opsporing van financiën van Al Qaeda.

Een recente verklaring van de Cubaanse ambassade in de Dominicaanse Republiek klaagt de annulering aan van haar lidmaatschap van de locale supermarkt PriceSmart, als gevolg van de offshore blokkadewetten. Hetzelfde gebeurde begin maart met het filiaal van deze supermarktketen in El Salvador, dat toegang weigerde aan Cubaanse diplomaten, uitgezonden naar het Midden-Amerikaanse land.

"PriceSmart El Salvador is een dochteronderneming van een Amerikaans bedrijf (...) de Amerikaanse overheid verbiedt ons moederbedrijf, en dus ook ons in El Salvador, de verkoop aan of handel met burgers van Cuba ... ", was de uitleg die de CEO van de supermarktketen gaf in een brief aan de Cubaanse ambassadeur.

De ongestrafte toepassing van de blokkade door PriceSmart in de Dominicaanse Republiek, komt als aanvulling op andere strafmaatregelen, zoals de weigering sinds 2011 van het voltanken van vliegtuigen van Cubana door Shell op het vliegveld Aeropuerto Internacional de las Américas; of de recentere weigering van filialen van Scotiabank om financiële diensten te verlenen aan functionarissen van de Cubaanse ambassade en zelfs aan legaal in de Dominicaanse Republiek verblijvende Cubanen.

De verklaring van de Cubaanse delegatie zegt: "De Verenigde Staten leggen hun criminele bepalingen op aan economische, commerciële en financiële relaties tussen Cuba en andere landen en tonen daarmee aan dat deze geseling niet een louter bilaterale kwestie is".

De intimidatie door de OFAC jegens banken en financiële instellingen heeft ook tweemaal de sluiting veroorzaakt van Cubaanse consulaire diensten in Washington door het ontbreken van een in de Verenigde Staten gevestigde bank voor de bankrekeningen van de Cuban Interests Section en de Permanente Vertegenwoordiging van Cuba bij de Verenigde Naties.

De ongrijpbare bankiers hebben uitvluchten zat

Op 7 maart 2014 meldde The Wall Street Journal in zijn online editie dat "in de VS onderzocht wordt of de Franse banken Société Générale en Crédit Agricole zich schuldig maken aan witwassen en overtredingen begaan in het kader van het embargo tegen Cuba en andere landen zoals Iran en Soedan". "De twee Franse financiële instellingen staan onder toezicht van de minister van Financiën, het ministerie van Justitie, de Manhattan US Attorney en Department of Financial Services van de staat New York", verklaarde de Amerikaanse krant.

In de afgelopen jaren hebben een aantal Europese banken, zoals Barclays, Crédit Suisse en Standard Chartered miljoenen aan boetes betaald aan de Amerikaanse overheid wegens beschuldigingen van het overtreden van de blokkade tegen Cuba.

Ook kunst en wetenschap ondervinden de effecten van het obsessieve beleid

Internationale media maakten onlangs gewag van het geschil tussen de beroemde Amerikaanse actrice Sharon Stone en filmproducent Bob Yari, omdat Stone haar rol als vrouw van Ernest Hemingway niet kon spelen in een film over de beroemde schrijver vanwege haar weigering documenten te vervalsen, zoals Yari wenste, om, met het etiket 'educatief doeleinde', toestemming van de Amerikaanse regering te krijgen voor haar reis naar Cuba, en op die manier de enorme obstakels voor Amerikaanse filmmaatschappijen om te mogen filmen in Cuba te omzeilen.

Een paar dagen geleden klaagden wetenschappers van verschillende universiteiten in Florida over vertragingen van marien onderzoek omdat de blokkade hen niet toelaat te reizen naar het Caribische eiland voor onderzoek en het versterken van de banden met de Cubaanse wetenschappers over kwesties zoals het behoud van de koraalriffen of het bestuderen van het ecosysteem van de Golf van Mexico.

"Het is jammer, dat onze handen zo zijn gebonden", aldus onderzoeker Dan Whittle, van het Environmental Defense Fund, bij de rapportage van de instelling over de ecosystemen van zee en kust van Cuba.

Na vijf decennia blijven irrationaliteit en historische absurditeit van de Amerikaanse politiek ten aanzien van Cuba domineren, hoewel, volgens een recent onderzoek van de gerenommeerde Atlantic Council, bijna 60 procent van de bevolking van dit land de normalisering wenst van de betrekkingen tussen de twee landen.

Ondanks het feit dat juristen, politici en Amerikaanse persoonlijkheden en 188 landen van de Verenigde Naties hebben opgeroepen tot de opheffing van de vijandelijke omsingeling van Washington tegen Havana, wordt de niet aflatende vervolging voortgezet ...

Bronnen:

Bron: Cubadebate, 12 maart 2014, vertaling Chuck Barkey.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019