Kort nieuws

5000 jonge werklozen in Den Haag!

De werkloosheid onder jongeren loopt overal in Nederland hard op. Bedroeg de landelijke stijging het afgelopen jaar 21 procent, in Den Haag noteerde in dezelfde periode een stijging van liefst 68 procent. Vooral voor jongeren zonder voltooide middelbare schoolopleiding begint de situatie uitzichtloos te worden. De werkloosheid onder schoolverlaters in de regio Haaglanden is in een jaar tijd met 81 procent gestegen. Voor jongeren met een universitair diploma of een voltooide hbo-opleiding is de werkloosheid in de regio het afgelopen jaar met 33 procent opgelopen. (Bron: AD/A.Kok, 18-03-2014)

Systeembanken blijven risico voor de bevolking

Nog steeds gaan de financiële markten ervan uit dat systeembanken, zodra het mis dreigt te gaan, zullen worden gered met publiek geld. 'Deze impliciete subsidiëring verstoort de concurrentie tussen banken, kan uitmonden in het nemen van excessieve risico's en zou uiteindelijk kunnen resulteren in hoge kosten voor de belastingbetaler', aldus het IMF. Het IMF schat dat de omvang van de impliciete subsidies voor systeembanken in de VS tot 70 miljard dollar bedraagt. In de eurozone is dit mogelijk zelfs 300 miljard dollar. (Bron: FD, 01-04-2014)

Zuinigste auto's worden honderden euro's duurder

De aanschafprijzen van de zuinigste benzine- en dieselauto's stijgen met honderden euro's door het herfstakkoord. In dat akkoord spraken VVD en PvdA met D66, ChristenUnie en SGP af dat per 2015 de aanschafbelasting op personenauto's en motoren, de BPM, oploopt. Dat moet 200 miljoen per jaar opleveren. Zelfs ultrazuinige auto's, met een C02-uitstoot van 25 tot 50 gram per kilometer, vallen per volgend jaar onder de aanschafbelasting. (Bron: AD/E.vdAA, 27-03-2014)

Fondsmanagers verdienen inmiddels evenveel als personeel zakenbanken

De salarissen bij vermogensbeheerders zijn het afgelopen jaar flink opgelopen en doen niet langer onder voor de beloningen bij zakenbanken. Koploper is AllianzAsset Management, het moederbedrijf van de Amerikaanse obligatiebelegger Pimco en het Duitse Allianz Global Investors, waar het gemiddelde salaris vorig jaar 522.000 euro bedroeg. Pimco-baas Bill Gross verdiende vorig jaar maar liefst 200 miljoen dollar. Door de bank genomen ligt het gemiddelde salaris bij de vermogensbeheerders die door de FT werden onderzocht nu rond de 240.000 euro. Uit onderzoek van PwC blijkt dat het gemiddelde salaris bij zakenbanken 254.000 euro bedraagt. (Bron: FD, 25-03-2014)

Vrachtafhandelaars verlengen staking

Nieuwe cao-gesprekken tussen vrachtafhandelaar Aviapartner Cargo (APC) en luchthaven Schiphol hebben niets opgeleverd. De staking die twee weken geleden begon, gaat nu door. Dat maakte FNV Bondgenoten bekend. Ongeveer 150 medewerkers van APC zijn sinds dinsdag 18 maart in staking. De werknemers van APC eisen teruggave van hun atv-dagen, een loonsverhoging van 3 procent, meer zeggenschap over hun roosters en verbetering van de positie van uitzendkrachten. (Bron: FD, 01-04-2014)

Vrachtwagenchauffeurs bereiden acties voor

Cao-overleg tussen vrachtwagenchauffeurs en werkgevers in de transportsector heeft niks opgeleverd. De onderhandelingen over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer (140.000 werknemers) zitten al sinds halverwege februari muurvast. De chauffeurs willen een eenjarige cao met een loonsverhoging van 3 procent, maar de werkgevers in de transportsector willen niet verder gaan dan een loonbod van 0 procent. De truckers gaan zich daarom nu voorbereiden op acties, zo meldt vakbond FNV Bondgenoten. 'De chauffeurs hebben duidelijk aangegeven dat zij het bod van de werkgeversorganisaties niet accepteren.' (Bron: FD, 17/29-03-2014)

Strijd schoonmakers houdt aan

Circa 1500 schoonmakers voerden midden maart actie op de Dam. De vakbonden hebben de demonstratie georganiseerd voor betere arbeidsvoorwaarden. Op dit moment krijgen schoonmakers de eerste twee ziektedagen niet doorbetaald. Volgens vakbond FNV verkeert 70 procent in armoede. In 2012 werd al 16 weken gestaakt voor een betere behandeling van zieke schoonmakers. (De acties gaan inmiddels onverminderd door, nvdr) (Bron: FD, 14-03-2014)

NXP schrapt 85 banen

Chipfabrikant NXP Semiconductors schrapt dit jaar 85 banen bij zijn ICN8-chipfabriek in Nijmegen. Volgens plannen die nog bij de ondernemingsraad liggen, gaat het voornamelijk om gedwongen ontslagen. Het is de zoveelste reorganisatie in een paar jaar tijd. Vakbond FNV Bondgenoten reageert teleurgesteld, omdat NXP een winstgevend bedrijf is. Deze banenreductie is volgens de bond daarom niet nodig. (Bron: AD, 02-04-2014)

Philip Morris sluit

Sigarettenfabrikant Philip Morris gaat zijn fabriek in Bergen op Zoom sluiten. Van de 1.400 werknemers worden er 1.230 op straat gezet. De fabriek moet op 1 oktober dicht zijn. De FNV spreekt van "een keiharde, kille sanering, zonder oog voor de sociale gevolgen. En dit terwijl de fabriek winstgevend is". (Bron: NRC, 04-04-2014)

Legerinzet in eigen land

Generaal Tom Middendorp heeft op maandag 17 maart jl. tijdens een persconferentie in Den Haag toegelicht waaruit de nationale taken van defensie bestaan. Het leger zal steeds vaker worden ingezet in eigen land. Die inzet gaat niet ten koste van de militaire operaties in het buitenland, maar zijn eerder een 'goedkope training' (zoals ook de politie- en legeroefening was tijdens de nucleaire top in Den Haag op 24 en 25 maart jl., nvdr). (Bron: FD, 18-03-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019