Servië herdenkt slachtoffers van bombardementen en oorlogsmisdaden van de NAVO in 1999

Redactie buitenland [*]

Op maandag 24 maart herdacht Servië een van de meest tragische gebeurtenissen in zijn geschiedenis: het begin van de NAVO-bombardementen op het voormalig Joegoslavië op 24 maart 1999.

De Servische president Tomislav Nikolic legde een krans bij het gedenkteken voor de slachtoffers van een NAVO-raketaanval in Varvarin. "Tot op de dag van vandaag hebben we geen oprechte condoleances ontvangen voor die zinloze raketaanval op een brug, tijdens een religieuze feestdag," zei het Servische staatshoofd. "Ik zal nooit vergeten wat er is gebeurd tijdens de (NAVO-)agressie tegen Servië, in die 78 dagen en nachten, van 24 maart tot 9 juni in 1999". Nikolic zei dat het onmogelijk is om de luchtaanval van de NAVO te vergeten op een brug over de Morava-rivier, tijdens St. Trinity-dag op 30 mei in 1999, waarbij 10 mensen werden gedood en 17 gewond.

"Sindsdien zijn we de slachtoffers van de politieke doelen van tirannen blijven herdenken. We willen niet alleen de namen van de doden onthouden maar we willen ook de naam weten van op zijn minst één persoon die is gestraft voor die misdaden", vervolgde de Servische president.

Deze monsterlijke daden werden gepleegd als onderdeel van operatie 'Merciful Angel' (Barmhartige Engel), terwijl de NAVO-propagandamachine het lijden en de dood van onschuldige burgers bestempelde als 'collateral damage'. "Het is onze taak om dit onrecht, dat leidde tot de dood van onschuldige burgers in Servië, nooit te vergeten," zei Nikolic.

De Servische minister-president Ivica Dacic legde een krans bij het Glasnik monument, op de top van de Strazevica-heuvel in de stad Rakovica. "Een land dat zijn slachtoffers en geschiedenis vergeet is gedoemd om dergelijk lijden opnieuw mee te maken. Het is onze plicht om ons diegenen die ons vaderland verdedigden te herinneren", zei Dadic, en voegde eraan toe dat Servië vandaag de dag politieke en vreedzame oplossingen zoekt voor de problemen van toen. "Ik hoop dat zulke tragedies nooit meer zullen gebeuren", benadrukte hij.

Vertegenwoordigers van de Servische gemeentebesturen van Kosovska Mitrovica en Zvecan, Noord-Kosovo en de Vereniging van Servische-Russische Vriendschap legden kransen bij het Monument van de Waarheid, vlakbij de hoofdbrug over de Ibar-rivier en bij het Broeder Milic Plein in het centrum van Kosovska Mitrovica.

Volgens Servische bronnen pleegden meer dan 1.100 NAVO-vliegtuigen in totaal 2.300 luchtaanvallen op 995 militaire doelen, tijdens de 11 weken durende bombardementen. Ongeveer 420.000 bommen met een totaal gewicht van 22.000 ton, inclusief 20.000 zware vliegtuigbommen, 1.300 kruisraketten en 37.000 clusterbommen, werden op Servië gegooid en explodeerden op Servisch grondgebied.

Meer dan 2.000 burgers (vooral op grondgebied van Kosovo en Metohija) en meer dan 1.000 militairen werden gedood tijdens de bombardementen. Meer dan 5.000 mensen raakten gewond. Meer dan 1.000 mensen raakten vermist. De militaire-industriële infrastructuur van Servië werd volledig vernietigd. Meer dan 1.500 burgerdoelen, 60 bruggen, een derde van de scholen en ongeveer 100 monumenten werden verwoest. Volgens de berekeningen van Servische experts is de financiële schade van de bombardementen 100 miljard dollar.

[*] bron: Itar-Tass (http://en.itar-tass.com/world/725130), 24 maart 2014, Belgrado, vert. J. Bernaven.
©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019