Leger misbruikt kaartenbak UWV

Redactie binnenland

Defensie zet alle zeilen bij om jongeren te interesseren voor een baan in het leger. Op donderdag 27 maart tekende de legertop in een onderzeeër in Den Helder een convenant met de gemeente Leeuwarden, het UWV en ambassadeur Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk om meer werkloze jongeren aan boord te krijgen. Jaarlijks heeft Defensie zo'n 4000 jongeren nodig, met name in de leeftijd tot 27 jaar.

In tijden van hoge werkloosheid verwacht je dat kandidaten staan te dringen, maar dat is niet zo. "Onze werving ligt op stoom, maar meer dan de helft van de kandidaten valt af", zegt Defensiewoordvoerder Klaas Meijer. Dat komt onder meer doordat hoge fysieke en mentale eisen worden gesteld en jongeren met een strafblad al meteen afvallen. Het leger heeft vooral technisch en verplegend personeel nodig, maar ook bijvoorbeeld piloten.

Defensie gaat jongeren op de bases, kazernes en havens extra stageplaatsen bieden. Dat geldt niet alleen voor mbo-leerlingen die een opleiding Veiligheid en Vakmanschap volgen, maar ook voor wat oudere jeugd die in de kaartenbakken van het UWV zit, omdat zij simpelweg werkloos is en eigenlijk om een leerbaan verlegen zit. Een baan voor het leven moeten zij echter niet verwachten. Het gaat in principe bij de leerbanen om contracten van 4, 8 of 12 jaar. "Daarna kunnen zij weer op zoek gaan naar een baan in de samenleving. Omdat je in het leger veel ervaring opdoet en allerlei opleidingen kan volgen, vinden jongeren na het leger vaak een baan elders. Dat lukt goed, omdat ze nog niet zo oud zijn als ze er uitgaan."

Op dit moment zijn zo'n 135.000 jongeren op zoek naar werk. In meer dan de helft van de gevallen gaat het om scholieren die een leerbaan of stageadres zoeken om hun studie te kunnen afronden. Die stageplekken gaat Defensie dan ook aanbieden. Na Leeuwarden tekenen ook Groningen, Emmen, Zwolle en Rotterdam een convenant. (Bron: AD, 27-03-2014)

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019