kort verslag van de jaarlijkse Bonekamp-herdenking, 2014.

connybraam.jpg
Conny Braam aan het woord tijdens Bonekamp-herdenking. (Foto: Manifest/EG)

Bij het graf hadden zich tussen de 100 en 120 mensen verzameld. Er waren 5 CJB'ers bij de herdenking. Conny Braam nam het woord in plaats van Freddie Oversteegen (ze was er wel bij). Conny citeerde enkele passages uit het boek "Toen niet, nu niet, nooit" van Truus Menger.

Ruud Weijdeveld gaf een inleiding van 20 minuten, voorafgaand aan de film "De IJssalon", die aansluitend op de herdenking werd vertoond in het Witte Theater. Er waren zo'n 70 mensen.

In zijn verhaal ging Ruud in op het communistisch verzet vóór (de Rode Hulp; Spanje), tijdens, en ná de oorlog (Indonesië). Ook de ontkenning van het communistisch verzet na de oorlog. Hij haalde ook de Velser Affaire nog eens aan, met de executie van de Groninger communist Durk Wolters, vlak voor het eind van de oorlog. Volgens Ruud (en ook volgens ons herdenkingscomité) is het laatste woord hierover nog niet gezegd.

Als laatste wees hij in zijn inleiding op het actuele gevaar van fascisme, met het oog op de ontwikkelingen in Oost-Europa, maar ook op de voortzetting van de antifascistische strijd na de oorlog in Griekenland (de burgeroorlog). Daarmee heeft hij de oorlog breder gemaakt dan de in Nederland zo burgerlijk ingekaderde "5 bezettingsjaren". De Bonekamp-herdenking had zodoende dit jaar sterk het karakter van erkenning voor het communistisch verzet.