Nimotuzumab, Cubaans medicijn tegen kanker, geregistreerd in 28 landen

bio.jpg
Het biomedische onderzoek op Cuba, dat op een hoog niveau staat, levert steeds meer medicijnen tegen wereldwijde ziekten. (Foto: Shutterstock)
nimotuzumap.jpg

Redactie buitenland

Nimotuzumab, Cubaans monoklonaal gehumaniseerd antilichaam voor de behandeling van kanker is geregistreerd in 28 landen, buiten Cuba vooral in Zuid-Amerika, Afrika en Azië.

Specialisten van het Centrum voor Moleculaire Immunologie, een instituut dat behoort tot de groep BioCubaFarma, maken bekend dat het product op verschillende plaatsen effectief is gebleken bij de behandeling van kwaadaardige tumoren.

Geïndiceerd voor tumoren in geavanceerde staat in het hoofd, de nek, de hersenen en de slokdarm, zowel bij volwassenen als bij kinderen, is Nimotuzumab ook toepasbaar bij andere oncogene ziekten, zoals longkanker en bij uitzaaiing van kwaadaardige hersentumoren.

Het is goedgekeurd door de belangrijkste wereldleiders in het uitvoeren van onderzoek en ontwikkeling.

De resultaten van de werkzaamheid bij klinische proeven in nieuwe indicaties van dit anti-tumormedicijn, dat intraveneus wordt toegepast, werden uiteengezet op de VIII Globale Wetenschappelijke Vergadering Nimotuzumab, Nimomeeting 2014, van 25 tot 27 maart.

Het forum bracht meer dan 200 deskundigen uit twintig landen van vijf continenten samen in het Paleis van Conventies in Havana. Vertegenwoordigers van ongeveer twintig internationale biofarmaceutische bedrijven die geïnteresseerd zijn in het delen van ervaringen met het medicijn, dat wordt gebruikt in onder andere de therapeutische medische specialismen van Oncologie, Oncopediatrie, Radiotherapie, Neurochirurgie

en Pediatrie.

Het bijna 20 jaar bestaande Centrum voor Moleculaire Immunologie verricht fundamenteel onderzoek, ontwikkeling en productie op basis van best practice-normen en gecertificeerd door Cubaanse en buitenlandse inspecties.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is kanker de belangrijkste doodsoorzaak in het land sinds 2012.

Bron: Cubaminrex-AIN, 25 maart 2014, vertaling Chuck Barkey.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019