Klassiek en actueel

(...) Ik antwoord: "de bolsjewistische leuzen en ideeën zijn in het algemeen ten volle door de geschiedenis bevestigd, maar concreet zijn de dingen anders uitgepakt dan ik (of wie dan ook) had kunnen verwachten, namelijk origineler, eigenaardiger, kleurrijker. Dit feit over het hoofd zien en vergeten zou betekenen hetzelfde doen als die 'oude bolsjewiki', die al meer dan eens een droevige rol in de geschiedenis van onze partij hebben gespeeld door zinloos een uit het hoofd geleerde formule te herhalen in plaats van het specifieke van de nieuwe, levende werkelijkheid te bestuderen. (...)

Uit: Tegen het dogmatisme en sektarisme in de arbeidersbeweging, Lenin: 'Brieven over tactiek', 1917

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019