Poetin: weigering van Westen om in dialoog te treden zal leiden tot het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne

Redactie buitenland

De Russische president Vladimir Poetin zei op vrijdag 21 mei jl., dat Rusland vreest dat de weigering van het Westen om tot een dialoog met Rusland te komen over Oekraïne, ertoe zal kunnen leiden dat Kiev de NAVO wordt binnengeloodst en de Verenigde Staten installaties voor hun raketschild in dat land zullen plaatsen.

Poetin zei: "De staatsgreep (in Oekraïne) heeft plaatsgevonden en ze willen niet met ons praten. Waarmee moeten we dan rekening houden? De volgende stap zal zijn dat Oekraïne lid wordt van de NAVO. Ze vragen nooit aan ons wat we daarvan vinden, en ze zijn niet geïnteresseerd in een dialoog met ons. Dat zijn we de afgelopen 20 jaar wel al gewoon geworden. Ze zeggen: "Geen dialoog, het is niet jullie zaak, jullie hebben daar geen belang bij".

Op het jaarlijks Internationaal Economisch Forum in St. Petersburg, waar officiële delegaties uit 62 landen en ceo's van 146 belangrijke multinationale ondernemingen vertegenwoordigd waren, maakte Poetin de volgende opmerking: "Morgen zou Oekraïne lid van de NAVO kunnen zijn, en overmorgen kunnen er installaties voor het raketschild geplaatst zijn."

De Europese Unie, de Verenigde Staten en de NAVO weigerden om afgevaardigden naar dit Forum te sturen. De Russische diplomatiek vertegenwoordiger bij de NAVO, Alexander Grushko, zei afgelopen maandag dat Moskou eerder aangedrongen had op een onmiddellijke bijeenkomst van de NAVO-Rusland Raad vanwege de ernstige verslechtering van de crisissituatie in Oekraïne.

Het bondgenootschap stelde toen voor om op 27 mei een bijeenkomst van ambassadeurs te beleggen, maar Moskou verzocht om deze top uit te stellen. Op 1 april jl. stopte de NAVO alle praktische samenwerking met Rusland betreffende Oekraïne, alleen werd er nog contact gehouden op ambassadeursniveau of daarboven. De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten willen de relaties met Moskou op hun volgende bijeenkomst in juni opnieuw bekijken.

Al eerder beschuldigde Poetin de westerse landen ervan de ongrondwettelijke coup in Oekraïne te steunen, juist op een moment dat Moskou een oproep deed om via dialoog te zoeken naar een oplossing voor de crisis in dat land. De oproep kwam op een moment van gespannen relaties tussen Rusland en de landen van de Europese Unie nadat die samen met de Verenigde Staten sancties oplegden aan Russische vertegenwoordigers wegens beweerde aanwakkering van de crisis in Oekraïne.

In Oekraïne had op 21 februari net een machtswisseling plaatsgevonden die veel weg had van een militaire staatsgreep, na maandenlange confrontaties tussen de Russisch georiënteerde autoriteiten en aanhangers van aansluiting bij de EU. Het Oekraïens parlement zette president Viktor Janoekovitsj af,veranderde de grondwet en schreef vervroegde presidentsverkiezingen uit voor 25 mei.

Sinds maart, toen het vroegere Oekraïens schiereiland De Krim zich weer bij Rusland voegde, breidden in de zuid-oostelijke regio's van Oekraïne, met voornamelijk Russischtalige bevolking, de antiregeringsprotesten zich uit. Eerder deze maand verklaarden de regio's Donetsk en Luhansk zich autonoom. De nieuwe interim-autoriteiten in Oekraïne, die gesteund worden door radicale ultranationalistische groepen, begonnen half april met de uitvoering van speciale acties om de protesten neer te slaan, dit heeft inmiddels geresulteerd in vele tientallen doden en gewonden.

Bron: RIA Novosti, 23 mei, 2014. Vertaald uit het Engels: Ardengo Persijn.

Moskou zal reageren als de Verenigde Staten het Europese raketschild versneld gaan invoeren

Redactie buitenland

Op vrijdag 21 mei jl. zei de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov, dat Moskou hoopt dat Washington zal begrijpen dat Rusland zich gedwongen zal voelen om te reageren als de Verenigde Staten zullen overgaan tot een versnelde invoering van het raketschild in Europa.

Ryabkov zei: "Als er werkelijk andere plannen gemaakt worden betreffende het Europese Gefaseerde Invoeringsplan van het raketschild, en het opgeschaald wordt naar de fase waarin al daadwerkelijk het beton wordt gestort, betreuren we dat zeer, want we kunnen niet onverschillig blijven toekijken als er pogingen worden gedaan om de nationale aanwezige bereidheid voor Russische strategische nucleaire terughoudendheid negatief te beïnvloeden.

Eind vorige maand nam de marine van de Verenigde Staten voor het eerst een geavanceerde versie van een antiraketsysteem in gebruik als onderdeel van haar raketschild, en daarmee is de tweede fase ingeluid voor het plan van Washington voor de oprichting van het Europese raketschild.

Het raketschild in Europa, waarvan de NAVO en de Verenigde Staten beweren dat het bedoeld is om bedreigingen van Noord Korea en Iran af te slaan, is al gedurende vele jaren een bijzondere bron van wrijving in de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Op de NAVO-top in Lissabon van 2010 zijn Rusland en de NAVO formeel overeengekomen om op dit onderwerp samen te werken. Maar de besprekingen mislukten, vooral vanwege de Russische eisen dat er wettelijke garanties moeten komen dat het systeem niet gericht is op haar strategische nucleaire verdediging.

Bron: RIA Novosti, 23 mei 2014, vertaald uit het Engels: Ardengo Persijn.