Steun de arbeiders van NXP op de Filippijnen. Verdedig vakbondsrechten!

nxp.jpg
Duizenden arbeiders van NXP demonstreerden op 15 mei jl. tegen het illegale ontslag van 24 vakbondsleiders. (Foto: KMU)
nxp2.jpg

Elmer Labog/KMU

Bij het grootste electronica-bedrijf op de Filippijnen, NXP Semiconductors, (dat tevens een fabriek in Nijmegen, Nederland heeft. red.) wordt een antivakbondcampagne gevoerd. De fabriek bevindt zich op het industriepark in Cabuyao, Laguna, een speciale economische zone. Het management van NXP ontsloeg midden in de cao-onderhandelingen 24 vakbondsleiders van bedrijfsvakbond NXPSCIWU-NAFLU-KMU.

Het bedrijf, met meer dan 5000 man personeel op de Filippijnen en een maker van microchips, wilde maar tot 3,5 procent loonsverhoging gaan in de cao-onderhandelingen. De arbeiders eisten via de vakbond 8 procent meer loon. Het bedrijf weigert ook de vakbondseis om de inzet van tijdelijke arbeiders te reguleren.

NXP is in handen van private equity firma's en staat genoteerd aan de beurs NASDAQ. De grootste aandeelhouder is een private equity firma die geleid wordt door KKR Kohlberg Kravis and Roberts, een van de grootste Amerikaanse financiƫle oligarchen. NXP levert aan Apple, Nokia, Huawei, Continental, Asus, Flextronics en Foxconn. Volgens de website van NXP is het bedrijf actief in 25 landen en had het in 2013 een omzet van 4,82 miljard dollar.

De strijd van de NXP-arbeiders

Op 5 mei jongstleden werden 24 vakbondsleiders ontslagen bij NXP Semiconductiors Inc. Dit verdedigde het bedrijf met verwijzing naar een illegale staking, want veel arbeiders verschenen niet op hun werk op 9, 17, 18 april en 1 mei.

Het bedrijf zocht alleen maar een excuus. Het gaat namelijk om reguliere feestdagen. Op 9 april was een herdenkingsdag voor de Tweede Wereldoorlog, op 17 en 18 april was het Witte Donderdag en Goede Vrijdag en de Dag van de Arbeid wordt gevierd op 1 mei. Het is zelfs vastgelegd in de cao bij NXP dat arbeiders het recht hebben deel te nemen aan de activiteiten op 1 mei.

Wat is dan de echte reden? Er zijn op dit moment onderhandelingen gaande tussen de vakbond en het management bij NXP voor een nieuwe cao. De eisen van de arbeiders van NXP en de vakbond zijn gerechtvaardigd en redelijk. Zij zijn gesteld vanuit de belangen van de arbeiders. Het NXP-management, dat nu in handen is van Amerikaanse kapitalisten, is duidelijk anti-arbeider, want het reageert met keiharde repressie.

De strijd van de arbeiders bij NXP is een strijd van alle arbeiders, van iedereen. Ieder van ons heeft een ruime loonsverhoging nodig, niet enkel een aalmoes. Ieder van ons heeft recht op een reguliere baan, niet enkel een tijdelijke. Velen zijn al weggestuurd van hun werk, omdat ze lieten blijken te willen ontvangen waar ze recht op hebben.

De vakbond van de arbeiders van NXP is een van de weinige vakbonden in de speciale economische zones van het land. De kapitalisten en de regering van Aquino willen haar onderdrukken en kapotmaken. De regering heeft duizenden politieagenten ingezet om de protesten van NXP-arbeiders neer te slaan. Lukt dit de kapitalisten en de regering, dan zal er verdere onderdrukking en uitbuiting plaatsvinden in deze enclaves.

Op 19 en 26 mei hebben de NXP-arbeiders nieuwe protesten georganiseerd. Bij deze strijd hebben zij ieders steun nodig. De kapitalisten van NXP en hun huurlingen in de regering van Aquino horen ten strengste veroordeeld te worden. Internationale steun, ook van de NXP-collega's in Nederland, is dringend gewenst tegen deze aanval op de vakbondsrechten.

Vertaling Maarten Muis.