"Onze verkozenen spreken de taal van de werkende mensen"

Redactie buitenland

"We zijn niet de laatste maar de eerste nationale partij van het nieuwe type", benadrukte PVDA-voorzitter Peter Mertens. De PVDA+ hield niet toevallig in Brussel een persconferentie en niet toevallig ook in de twee landstalen.

Peter Mertens: "We hadden bij het begin van onze campagne twee verkozenen voor ogen: één in Luik en één in Antwerpen. Uiteindelijk is het Raoul Hedebouw in Luik en Marco Van Hees in Henegouwen geworden". "Als nationale partij zijn we allemaal heel trots dat we voor het eerst in de geschiedenis van de PVDA een nieuwe politieke familie in het federaal parlement brengen."

In het zuiden van het land haalt de PVDA met de lijst PTB GO meer dan 5 procent van de stemmen en wordt ze de vijfde politieke kracht, met 7,9 procent in de provincie Luik, 5,2 procent in Henegouwen en 4,9 procent in Namen. In Brussel haalt de PTB GO meer dan 4 procent en dankzij een technische alliantie vier verkozenen in het Brussels Parlement. "Voor het eerst in onze geschiedenis komt authentiek links ook binnen in het Brussels parlement, in de hoofdstad van Europa."

"In Vlaanderen heeft de PVDA+, ondanks een moeilijke politieke context, ook goed gescoord", verduidelijkt Peter Mertens: "De oppositieflank wordt er historisch allang ingenomen door extreem-rechts - dat nu wel leeggezogen wordt door N-VA - en door Groen. In die politiek moeilijke situatie hebben we in Antwerpen wel geflirt met de ondemocratische kiesdrempel, maar die helaas net niet gehaald. Nochtans zijn we in Antwerpen na N-VA en Groen de grootste stijger van alle partijen. Nochtans halen we in Antwerpen Stad 9,04 procent en zijn we daar de vierde partij, voor CD&V, voor Open Vld en voor Vlaams Belang. Nochtans heb ik zelf meer dan 26.000 voorkeurstemmen, de achtste score in de provincie. Dat betekent dat de Kamer een kleine honderd leden zal tellen met minder stemmen."

Bron: PVDA-B, auteur Gaston Van Dyck, 26 mei 2014. Het artikel is enigszins ingekort.