Van de redactie

roundtableofind3.jpg
Duitse kanselier Merkel en Franse president Hollande tijdens diner met vertegenwoordigers van de Europese Rondetafel van Industriëlen in de kanselarij in Berlijn op 18 maart 2013. Merkel, Hollande en voorzitter van de EU-commissie, Barroso, kregen opdrachten hoe zij de concurrentie met de rest van de wereld zouden moeten verbeteren. (Foto: ZLV)
roundtableofind2.jpg bratislava.jpg
De opkomst tijdens de EU-verkiezingen was in Slowakije met 13 procent het allerlaagst van Europa. (Foto: ZLV)

Door de verkiezingsuitslag zal de planmatige afwikkeling van de kapitalistische Lissabon-agenda niet worden gestopt. Daarvoor zijn de huidige architecten van dat beleid onvoldoende gestraft. De 'nationalisten' aan de ene kant en links aan de andere kant zijn te zwak en te verdeeld om het neoliberale geweld van het politieke 'midden' te stoppen. Per saldo vond er een politieke verschuiving naar rechts plaats. De lage opkomst en vooruitgang van (extreem-)rechtse nationalistische partijen maken echter een tussenbalans noodzakelijk. Hooguit zal er echter wat worden bijgestuurd op nationale gevoeligheden en zal het tempo van de afbraakplannen hier en daar enigszins worden bijgesteld.

De georganiseerde ondernemers willen zo snel en ongehinderd mogelijk het 'Europa van het Kapitaal' verder vormgeven: weg met alle drempels (loon- en pensioenkosten, arbeidskosten, kosten voor uitkeringen, voorzieningenniveau) die de verhoging van de winsten in de weg staan. Maar hun winst is onze armoe! Hogere werkloosheid, lager inkomen en verslechtering van voorzieningen maken steeds meer nieuwe slachtoffers. De bestaansonzekerheid groeit met de dag. De politieke regelaars van het kapitaal zullen zich, op basis van de uitslag van de verkiezingen, genoodzaakt voelen hier en daar de druk van de ketel te halen.

Er zal waarschijnlijk wel tijdelijk enige koopkrachtverbetering komen. De tegenstellingen tussen arm en rijk, tussen vermogenden en loonafhankelijken groeien te snel. Teveel kiezers bleven bovendien thuis. Het toenemende, maar vooral passieve verzet onder de bevolkingen in Europa moet wat worden getemperd. Maar dat zal gaan ten koste van de publieke voorzieningen. De hervormingstrein zal echter doorrijden.

De winstgevendheid van banken en grote bedrijven zal in het kapitalisme onder alle omstandigheden worden veiliggesteld, zeker nu de banken bezig zijn met een saneringsoperatie. De kapitalistische hervormingen gaan echter altijd ten koste van het leefmilieu en de leefsituatie van de meerderheid van de werkende bevolking. Wat de een wint, verliest de ander. De kapitalistische crisis leidt tot nieuwe en omvangrijker ontslaggolven. Structurele werkgelegenheid wordt door flexibele pulpbanen vervangen. De aanvallen op de koopkracht worden wat getemperd. Het voorzieningenniveau krijgt nieuwe zwaardere klappen. Inmiddels staat de arbeidsmarkt in Europa en in Nederland onder steeds grotere druk.

Flexwerk en werkloosheid nemen toe

Het aandeel flexwerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt zal snel toenemen. In 2020 hebben drie op de tien werkenden een flexibel contract. (zie elders in de krant) De afbraak van het aantal banen in Nederland blijft in hoog tempo voortgaan. Bij woningbouwcorporaties raken duizenden mensen hun baan kwijt. Een groot deel van hen wordt gedwongen ontslagen. Dat zeggen directeuren van de 65 grootste corporaties in een onderzoek. Ruim de helft van de aangeschreven corporatiedirecteuren, verspreid over het land, deed mee aan de enquête. Corporaties hopen fors te bezuinigen door het verkleinen van het personeelsbestand. (Bron: NRC, 30-05-2014) Ook in andere landen vinden massaontslagen plaats. Het Duitse elektronicaconcern Siemens schrapt de komende tijd ongeveer 10.000 banen. Bij Hewlett-Packard gaan 11.000 tot 16.000 banen verloren, bovenop het verlies van 34.000 banen dat al eerder werd aangekondigd. Bij de Nederlandse tak werken nog 2200 tot 2400 mensen. (Bron: FD, 24-05-14) Ook hoogopgeleiden vallen steeds meer uit de boot. De middengroepen krijgen eveneens grote klappen. Van ruim eenderde (1300) van het totaal aantal afgestudeerde specialisten in de laatste drie jaar bleek 5 procent een uitkering te hebben. De kosten van het opleiden van een medisch specialist liggen tussen de 600.000 en 900.000 euro. Weggegooid belastinggeld! (Bron: NRC, 21-05-2014)

Crisis niet voorbij, zegt 66 procent Nederlanders

Eén op de vijf mensen meent dat het slechter gaat met de economie. Dit blijkt uit onderzoek van Nibud onder 3300 respondenten. Het overgrote deel van de Nederlanders denkt dat de crisis niet voorbij is en merkt daar ook niets van in de dagelijkse praktijk. Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 65 procent het afgelopen jaar heeft bezuinigd en 67 procent dit ook komend jaar zal doen. Ook de mensen bezuinigen die zéggen goed rond te kunnen komen. Ruim de helft van de Nederlanders geeft aan bepaalde uitgaven te hebben uitgesteld. (Bron: FD, 31-05-2014). Dat de crisis nog niet voorbij is toont ook het groeiend aantal mensen met langdurige schulden.

Steeds meer mensen raken in een schuldspiraal

Nu het gemiddelde inkomen steeds forser daalt neemt het aantal schulden snel toe. Er ontstaan steeds nieuwe groepen met problematische schulden. Op het spreekuur van de Amsterdamse Bijstandsbond komen de laatste weken steeds meer mensen die betalingsachterstanden hebben bij energieleveranciers zoals de NUON, bij ziektekostenverzekeraars zoals de Agis en bij verhuurders vanwege een huurachterstand. Het lijkt hier te gaan om een nieuwe groep bijstandsgerechtigden, die tot nu toe met kunst en vliegwerk net het financiële hoofd boven water kon houden, maar die nu in de problemen komt. (Bron: Bijstandsbond, 08-04-2014) Het aantal mensen dat geen boetes meer kan betalen of ertegen in beroep gaat, is vorig jaar flink toegenomen, 200.000 mensen moesten daarvoor voor de rechter verschijnen, twee keer zo veel als een jaar eerder. Vooral het aantal mensen dat een boete kreeg voor onverzekerd rijden in een auto, steeg explosief. Er staat een boete op van 390 euro. Wie niet betaalt, moet voor de rechter verschijnen. Rechters vragen zich af of de maatregel zijn doel niet voorbij is geschoten. Ze zien vooral mensen verschijnen die diep in de schulden zitten en de boetes dus niet kunnen betalen. (Bron: NRC, 19-05-2014) Steeds meer mensen krijgen daarmee te maken met toezicht bij schulden. Het aantal mensen met financiële problemen dat onder toezichtsbewind is geplaatst, is explosief gestegen. Bij de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK hebben in 2 jaar tijd bijna vier keer zoveel huishoudens aangeklopt. Een stijging van 1600 in 2012 naar 5700 in 2013. (Bron: AD, 23-05-2014)

Alleen actie helpt

Het overleg over een sociaal plan voor de 1230 medewerkers die worden ontslagen bij Philip Morris verloopt stroef. De bonden zeggen dat een hogere ontslagvergoeding op haar plaats is. Het personeel van Philip Morris staakt terecht en zal dat langer doen indien nodig. (zie elders in de krant) Want activerend vakbondswerk, langdurig volgehouden acties, lonen zoals de schoonmakers weer duidelijk hebben aangetoond. Nederland telt ongeveer 150.000 schoonmakers. Van hen waren er afgelopen 10 weken duizenden in staking. Na 10 weken actievoeren bereikten bonden en werkgevers een principeakkoord over een nieuwe cao. (zie elders in de krant)

Actie volgt op bewustwording

Hoelang zal de Nederlandse kiezer bereid zijn het fabeltje te geloven dat compromissen nu eenmaal nodig zijn in ons land en dat er licht schijnt aan het einde van de tunnel? Hoelang blijven de kiezers nog achter de falende leiders op het Binnenhof aanlopen? Hoelang blijven ze hopen dat niet gaan stemmen ook een oplossing is? Hoelang blijven ze geloven dat je in Nederland nu eenmaal altijd water bij de wijn moet doen? Wanneer wordt duidelijk dat de poppenkast in Den Haag alleen maar is bedoeld om de bevolking af te leiden van de noodzakelijke strijd? Hoelang blijft de bevolking denken dat klassenvrede en 'sociaal partnerschap' beter zijn dan klassenstrijd? Wanneer wordt duidelijk dat de meerderheid van de bevolking bestolen wordt door een kleine rijke elite? Wanneer wordt duidelijk dat de werknemers niet met hun pet in de hand ja moeten knikken tegen alle ondernemersgrillen? Hoelang blijft het fabeltje bestaan dat het normaal zou zijn voor een bijstandsuitkering dwangarbeid te moeten verrichten? Wanneer wordt duidelijk dat niet de ondernemers aan de basis staan van voorspoed en productie maar de miljoenen werkenden? Wanneer zal duidelijk worden dat alleen strijd in buurten en bedrijven een uitweg biedt, en dat het huidige parlementarisme van de SP - hoe goed ook bedoeld - uiteindelijk ook een doodlopende weg is? Wanneer zal duidelijk worden dat alleen consequente strijd loont, dat alleen die weg tot succes kan leiden?

De heersende klasse tracht op alle mogelijke manieren de bevolking in het gelid te houden. Zij beschikt daartoe over invloedrijke instituties, waarvan radio, tv, pers en onderwijs de belangrijkste zijn. Maar sprookjes, verdraaiingen en illusies worden uiteindelijk altijd ingehaald door de feiten. De Europese verkiezingen lieten dat voorzichtig zien. "De Europese verkiezingen hebben de waarheid verteld. En die is pijnlijk", zo beschreef de Franse president François Hollande zijn verlies treffend op de tv. Zes op de tien kiezers bleven weg en één op de vier van degenen die wel gestemd hebben gaf zijn stem aan extreem-rechts. Steeds meer Europeanen zijn de crisis zat. De maatregelen van hun regeringen maken alleen de rijken rijker. De afbraak van de verzorgingsstaten gaat in hoog tempo door.

Rusland en China versterken banden

De zwakten van het kapitalisme en de overtuigende terugkeer van de geopolitieke imperialistische concurrentiestrijd hebben ertoe geleid dat het internationale politieke systeem onder druk staat met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de wereldeconomie. Geopolitieke wedijver over territorium en militaire macht staan weer op de dagelijkse agenda. Van 'win-winsituaties' is steeds minder sprake. De VS voeren een onverantwoordelijke overlevingspolitiek, met name gericht tegen China en Rusland, maar ook tegen de Europese 'partners' die steeds minder bondgenoot en vaker concurrent zijn. De Amerikaanse eeuw is voorbij! De spanningen nemen op veel plaatsen in de wereld toe - en daarmee de kans op oorlog - door de pogingen van het kapitaal in de VS om overeind te blijven. Daar wordt steeds alerter op gereageerd door de potentiële slachtoffers. China en Rusland sloten een energiedeal, en Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland een handsblok. Manifest zal er in komende uitgaven meer aandacht aan schenken.

Manifest houdt u op de hoogte van de werkelijke ontwikkelingen in de wereld. Lees de waarheid in Manifest

We plaatsen deze keer weer enige artikelen alleen op de website. Wie niet over internet beschikt kan ons verzoeken die artikelen uitgeprint te laten opsturen. Graag melden aan de redactie. Lees de Waarheid niet alleen in de papieren Manifest, maar ook digitaal op de website.(zie www.ncpn.nl). Op de website staat sinds kort een rubriek 'marxistische analyses'.

Deze keer in rubriek Marxistische analyses:

  1. Piketty voorbij, Zoltan Zigedy, vertaling Frans Willems;
  2. Uitslag verkiezingen India, Peter Custers, vert. J.Bernaven.

Deze keer op de website:

  1. EU verlengstuk lobbyisten, Colin Todhunter, vert. B.B.;
  2. Verkiezingen PVDA-B, Gaston Van Dyck/PVDA;
  3. NAVO-lidmaatschap Oekraïne, RIA NOVOSTI, vert. Ardengo Persijn.

Manifest nummer 07/2014 verschijnt op donderdag 3 juli 2014. Daarna verschijnt de krant in de zomervakantieperiode een keer niet. Manifest 8 verschijnt op 28 augustus 2014.