Groeiend prestige van Cubaanse medicijnen

cuba.jpg
Het biomedische onderzoek op Cuba, dat op een hoog niveau staat, levert steeds meer medicijnen tegen wereldwijde ziekten. (Foto: Shutterstock)

Ángel Freddy Pérez Cabrera

De reputatie van de medicijnen voor de behandeling van patiënten met kanker, afkomstig van het Centrum voor Moleculaire Immunologie (CIM), stijgt met de dag, zowel op Cuba als in het buitenland.

Sommige zoals Nimotuzumab, zijn inmiddels geregistreerd in 28 landen verspreid over de wereld, zoals bleek in de "Tercera Jornada Territorial de Ensayos Clínicos" (derde nationale dag van klinisch onderzoek) die plaatsvinden in Santa Clara (Cuba), waar specialisten van Villa Clara, Cienfuegos en Sancti Spiritus bijeenkomen.

Volgens de uitleg van dokter Tania Crombet Ramos, een bekende expert van het CIM, wordt er vandaag in de instelling door uitblinkende wetenschappers gewerkt aan verschillende geneesmiddelen. Ook worden er andere geneesmiddelen geproduceerd, zelfs als ze zijn gepatenteerd in andere landen, zoals Eritropoyetina Humana Recombinante en Factor Estimulante de Colonias Granulocíticas.

Zij noemde als voorbeeld het succes van het therapeutisch vaccin Cima Vax EGT, ontwikkeld tegen longkanker, een van de meest voorkomende en dodelijke, en Itolizumab, om uitzaaiing tegen te gaan, met tot op heden zeer bemoedigende resultaten bij de meeste patiënten omdat het de hoeveelheid aangetast weefsel met 70 procent verminderde, zei de specialist.

Vorig jaar alleen al hebben meer dan negentienduizend Cubanen geprofiteerd van geneesmiddelen, gemaakt door de prestigieuze instelling, waarvan dertienduizend kanker- en zesduizend nierpatiënten, zei dokter Crombet.

Tijdens de sessies van het evenement bleek dat het CIM in totaal 95 klinische onderzoeken ontwikkelt, waarvan 20 buiten Cuba, onder andere in landen als Japan, Zuid-Korea, India, Indonesië, China, Brazilië, Mexico en Argentinië. Daaruit blijkt het prestige van dit uitmuntende collectief.

Bron: freddy@granma.cu , 13 juni 2014, vertaling Chuck Barkey.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019