Obama's 'killerdrones'-memo

Rainer Rupp

Met vele zwartgemaakte (gecensureerde) regels in de tekst is maandag [nvdr: 23 juni 2014] het zeer explosieve 'Drones-memo' uit juli 2010 van de Obama-regering openbaar gemaakt, zeer tegen de wil van de regering.

Uit dit 67 bladzijden tellende document (1) blijkt dat het ministerie van Justitie van de VS door de wet te omzeilen met avontuurlijke juridische constructies en zwakke argumenten, en met volledige minachting van zowel internationale als VS-wetgeving heeft geprobeerd om de willekeurige 'moord' op VS-burgers in het buitenland, door de inzet van drones, een legaal tintje te geven [nvdr: drone = onbemand vliegtuig].

In het document is onder andere te lezen dat de "realiteit van het strijdgebeuren" bepaalde toepassingen van geweld "noodzakelijk en passend" maken, ook als het geweld tegen VS-burgers is gericht, die voor een deel vijandelijke krachten zijn geworden. De aanbeveling van het ministerie van Justitie luidt: "In het licht van deze realiteit moet men het met de naleving van de wet niet zo nauw nemen."

Het 'We kunnen VS-burgers met drones doden'-memo van het ministerie van Justitie werd strikt geheimgehouden. Na het bekend worden van het bestaan van het memo hebben professoren rechtswetenschap, de American Civil Liberties Union, een burgerrechtenorganisatie waarin advocaten zich aaneengesloten hebben en de New York Times op basis van de wet over Informatievrijheid (FOIA) een aanklacht ingediend bij het federaal gerechtshof van de VS. De aanklacht luidt dat het onmogelijk is de bewering van de regering over de legaliteit van het doden van VS-burgers door inzet van drones te controleren, zolang de tekst van het memo niet bekend is.

In het licht van de toenemende waarschijnlijkheid van de dreigende exponentiële toename van aanvallen met drones, inclusief aanvallen op VS-burgers in de nabijheid van ISIS in Irak, is de federale rechtbank van de VS duidelijk tot de conclusie gekomen dat het tijd is om het zeer omstreden document openbaar toegankelijk te maken.

(1) Het originele document kan op internet worden gedownload: http://de.scribd.com/doc/230975837/Drone-Memo

Sgb, 24 juni 2014, vertaling J. Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019