Fort Europa

d-spoorlijn.jpg
Vandaag zie je opnieuw grote groepen mensen Europa binnenkomen.

d-grenspost.jpg
Als je van Italië Frankrijk binnenkomt dan is het eerste wat je ziet een zwaarbewaakte grenspost.

d-stationnice.jpg
Eenmaal in Frankrijk slapen de meisjes en jongens op straat.

Dirk van Swinderen

Dagelijks lopen honderden Afrikaanse jongeren over de spoorlijn vanuit Italië Frankrijk binnen, op weg naar een beter leven. Dit tot grote ergernis van de landen van de Europese Unie, die van Italië eisen dat iedereen die dat land binnenkomt wordt vastgezet, geregistreerd en wordt teruggestuurd.

In 2011 werd het eiland Lampedusa overbevolkt door toen vooral Tunesische vluchtelingen. Berlusconi loste graag problemen op als de tv-camera's op hem waren gericht, dus charterde hij een paar veerboten en verscheepte iedereen naar Genua. Vandaar vertrokken de treinen naar Frankrijk.

Inmiddels heeft Frankrijk de bewaking van de grens met Italië fors uitgebreid. Zowel met vliegende brigades als met een permanente bezetting van 400 extra manschappen bij de grensposten.

Manifest was getuige van het kat en muisspel tussen de autoriteiten en de vluchtelingen. In de Zuidfranse grensplaats Menton heerst wat dat betreft een overspannen sfeer aan de grens. Permanent rijden er politiebusjes rond op zoek naar illegale grenspasseerders. Bingo, we hebben er weer twee, uurtje later weer een vangst. Het is walgelijk om te zien.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019