Kort door de bocht

Overnachten in hogere kringen

De rekening voor de Amerikaanse president Barack Obama van een overnachting eerder in juni in The Hotel in Brussel was 1,1 miljoen euro. (Bron: FD, 119-6-2014)

Nieuw bureau kredietbeoordeling

De Russische en Chinese overheid werken aan een gezamenlijk bureau voor kredietbeoordelingen. In eerste instantie bekijkt de beoordelaar de kredietwaardigheid van bilaterale investeringsprojecten. Dat heeft de Russische minister van financiën Anton Siluanov bekendgemaakt tijdens zijn bezoek aan China. (Bron: FD, 4-6-2014)

Kapitalistisch realisme (1)

'Europa heeft meer Russisch gas nodig. Ik denk dat de EU dat wel begrijpt'. Ceo Gerhard Roiss van het Oostenrijkse olie- en gasconcern OMV verdedigt zijn samenwerking met Gazprom voor de aanleg van gaspijpleiding South Stream. (Bron: FD, 25-6-2014)

Kapitalistisch realisme (2)

'De Saoudi Binladen Group (SBG) kwam toen met de suggestie om niet-islamitische machinisten en monteurs pro forma moslim te maken. (...) Zo gaat het kennelijk vaker'. Voor een vergoeding van ruim 10.000 euro per maand vond hij voldoende mannen bereid om de benodigde concessie te doen. 'Echt Hollandse jongens', zegt Schreijer (Nederlandse kranenbouwer Rusch). (Bron: FD, 25-6-2014)

Kapitalistisch realisme (3)

Democraat Chris van Hollen over fiscale sluiproute naar Nederland: 'Amerikaanse bedrijven zijn heel creatief om hun verantwoordelijkheid als belastingbetaler in de VS te drukken. (...) Grote bedrijven hebben legers advocaten die heel goed zijn'. (...) 'Juridische omwegen worden geëxploiteerd om belasting te ontwijken via de verschillende belastingregimes. Uiteindelijk ten koste van onze schatkist'. De Republikein Bill Huizinga heeft (ook) geen principiële bezwaren tegen belastingontwijking via landen als Nederland, ook al loopt zijn schatkist daardoor miljarden mis. 'Ik kan het bedrijven niet kwalijk nemen als ze deze kans grijpen. Nederland is een van de financiële toplocaties wereldwijd'. (Bron: FD, 25-6-2014)

SP kruipt voor D66 en VVD

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam is rond. D66, VVD en de SP hebben een coalitieakkoord gesloten. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zal de PvdA niet meebesturen in Amsterdam. In eerste instantie spraken D66 en de VVD met GroenLinks, maar die partij vond de standpunten te ver uit elkaar liggen en trok zich (terecht, nvdr) terug. (Bron: AD, 12-6-2014)

Aantal vacatures blijft dalen

Nederlandse werkgevers verwachten dat het aantal nieuwe vacatures in het derde kwartaal per saldo met 1 procent zal afnemen. In het tweede kwartaal waren ze nog licht positief gestemd, toen werd voor het eerst in twee jaar een kleine groei voorspeld. (Bron: FD/H.Dijkstra, 10-6-2014)

Fiscus raakt alleenstaanden hard

Leuker kunnen ze het niet maken bij de belastingdienst, wel pijnlijker. De fiscus raakt volgend jaar vijfduizend alleenstaande ouders in de bijstand hard in de portemonnee. Het gaat om mensen van wie de partner bijvoorbeeld in de gevangenis zit of na een hersenbloeding in een verzorgingstehuis is beland.

Op dit moment worden ze gezien als alleenstaanden, maar straks behandelt de fiscus ze alsof ze een meebetalende partner hebben. Daardoor vervalt hun recht op een extra toeslag. Deze gezinnen kunnen worden geconfronteerd met een inkomensverlies van zomaar 240 euro in de maand. Veel geld voor mensen die toch al in een lastige situatie verkeren. (Bron: AD, 6-6-2014)

Op de vlucht: 5 miljoen mensen

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen op de vlucht. Dat blijkt uit een rapport van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR. In 2013 waren er 51,2 miljoen mensen op de vlucht, vergelijkbaar met de complete bevolking van een middelgroot land als Spanje of Zuid-Afrika. Dat aantal groeide vorig jaar met 6 miljoen. Voornaamste oorzaak van de 'enorme toename' is het conflict in Syrië. Ongeveer 2,5 miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht terwijl 6,5 miljoen anderen binnen de landsgrenzen een veilig heenkomen zoeken. (Bron: AD, 20-6-2014)

'Toezichthouder WSW liet zich fêteren door banken'

Nederlandse en buitenlandse banken hebben de woningcorporatiesector tussen 2004 en 2012 gepaaid met snoepreisjes om het afsluiten van derivatencontracten te bevorderen. Corporatiedirecteuren, maar ook directeuren van het waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) zijn flink gefêteerd. Dat heeft zowel Marcel de Vries, ex-treasurer van Vestia, als Arjan Greeven, bemiddelaar in derivaten, gezegd bij de parlementaire enquête-commissie Woningcorporaties. De twee hadden zelf een geheime geldrekening. (Bron: FD/H.Verbraeken, 17-6-2014)

Paus ziet het steeds beter: nu nog systeemaanklacht

'Weinigen varen wel bij financiële speculatie, terwijl velen de zware consequenties ervan ondergaan'. Dit heeft paus Franciscus gezegd tijdens een bijeenkomst in het Vaticaan over gerechtigheid en vrede. (Bron: FD, 17-6-2014)

Kapitalisme zonder franje

Transporteurs van grote opdrachtgevers als Ikea, Shell en Unilever werken met Oost-Europese chauffeurs die soms maanden achter elkaar in hun voertuig leven. Dat heeft de Stichting VNB gemeld op basis van eigen Onderzoek. De stichting controleert namens FNV Bondgenoten de naleving van de cao voor de transportsector. 'De chauffeurs betalen de rekening voor het wegkijkgedrag van opdrachtgevers als Ikea, Shell en Unilever en het feit dat ook de Inspectie niet of nauwelijks aan handhaving doet.' (Bron: FD, 16-6-2014)

Topbankiers blijven graaien

De beloning van bestuursvoorzitters van grote internationale banken is vorig jaar met gemiddeld 10 procent gestegen. Het onderzoek werd gedaan naar de CEO's van vijftien grote banken. Hun gemiddelde loon over 2013 bedroeg 13 miljoen dollar (9,5miljoen euro). Amerikaanse top-bankiers namen zes van de eerste zeven posities in de ranglijst in. Lloyd Blankfein (Goldman Sachs) is koploper met een salaris van 20 miljoen dollar. (Bron: AD, 4-6-2014)

Bezuinigen op onderhoud auto

Automobilisten bezuinigden vorig jaar opnieuw op het onderhoud van hun auto. Ze gingen minder vaak naar de garage voor onderhoud en gaven ook nog eens minder uit, blijkt uit cijfers van brancheorganisaties Bovag en Rai Vereniging. De omzet van de onderhoudsmarkt daalde met 12 procent naar 3,4 miljard euro. (Bron: FD, 16-6-2014)