De rijkste terroristen ter wereld

sirie11.jpg
In Syrië hebben de rebellen van ISIS stevige gevechtservaring opgedaan, zoals hier bij de Slag om Deir ez-Zor (2011-2012) aan de grens met Irak. (Foto: ZLV)

Rainer Rupp

De op internationaal financieel nieuws gerichte Amerikaanse internetportal 'Zero Hedge' beschouwt de militaire verrassingsaanval en de daarop volgende verovering van de op een na grootste Iraakse stad Mosul, in het noorden van het land, door de soennitische strijders van de ISIS (Islamitische Staat Irak en al-Sham) en de terugtrekking van de goed bewapende soldaten en officieren van de sjiitische Al Maliki-regering in Bagdad, als een "verdere, ontmoedigende slag voor de buitenlandse politiek en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS."

Bijzonder beschamend is het feit dat de soennitische strijders in Mosul niet alleen een enorm wapenarsenaal van het plaatselijke legergarnizoen in handen hebben gekregen, maar ook een nog onbekend aantal ultramoderne VS-Black Hawk gevechtshelikopters, talloze andere vliegtuigen en zware wapensystemen, allemaal 'made in USA'.

De recente gebeurtenissen in Mosul hebben één van de door ISIS gestelde doelen een stuk dichterbij gebracht, namelijk de oprichting van een islamitische, religieuze staat, die het grootste deel van Irak en zo goed als heel Syrië zal omvatten.

Het buitengewone succes van ISIS in Irak zou niet mogelijk zijn geweest zonder de massale toestroom van jonge Irakese 'revolutionairen' uit de 'soennitische driehoek' van het land, die het steunen van ISIS als een middel zien om zich te bevrijden van de deels sektarisch gemotiveerde politiek van onderdrukking en uitsluiting van de sjiitische Al Maliki-regering in Bagdad.

Of deze deels seculiere 'revolutionairen' zich ook voor de islamitische kar van ISIS zullen laten spannen om op te trekken richting Damascus is echter nog de vraag.

ISIS beschikt nu niet alleen over een overvloed aan VS-wapens maar is inmiddels ook de rijkste terroristengroepering ter wereld, want bij de plundering van het filiaal van de Centrale Bank en andere financiële instellingen in Mosul hebben zij omgerekend 429 miljoen dollar buitgemaakt.

Tegelijkertijd is Mosul van groot strategisch belang. Niet alleen omdat de hoofdstad van de provincie Ninive, die minder dan 400 kilometer van Bagdad af ligt, over de door de VS bezetters goed onderhouden wegen snel te bereiken is, maar ook omdat Mosul onderdeel is van een van de belangrijkste exportroutes voor Iraakse olie en tegelijkertijd de poort is naar Syrië, waar ISIS ondertussen geldt als de militair sterkste en invloedrijkste kracht tegen de rechtmatige Assad-regering.

Voor de regering in Bagdad is het daarom onmogelijk om een 'cordon sanitair' om Mosul heen te organiseren en, zoals in het geval van Falludja is gebeurd, de stad te negeren.

Omdat de ramp in Mosul de zwakte en disorganisatie van de regeringstroepen heeft blootgelegd, heeft de Maliki-regering ondertussen Washington gevraagd om luchtruimondersteuning tegen ISIS. Dat wil dus zeggen: ondersteuning tegen krachten die feitelijk vergelijkbaar zijn met krachten die in de afgelopen drie jaar aan de andere kant van de grens met Syrië door de VS worden opgebouwd, voor de strijd tegen president Assad.

SGB, 12 juni 2014, vertaling J. Bernaven.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019