Een verkiezing in Turkije: Erdogan versus Eklemeddin

eda.jpg
Eda Yenil
turk2.jpg
De voorzitters van de oppositiepartijen CHP en MHP maken hun gezamenlijke kandidaat voor het presidentschap bekend. (Foto: www.sol.org.tr)

Eda Yenil

2014 is het verkiezingsjaar in Turkije. Eerst hadden wij plaatselijke verkiezingen waarbij de regeringspartij AKP haar uiterste best deed om de verkiezingen te winnen. Dit betekende een lange lijst van schandalen, absurde voorbeelden en nog steeds lopende onwettige resultaten van die verkiezingen.

Over de aanstaande presidentsverkiezing in augustus vinden nu al veel discussies plaats. Nu de regering het e.e.a. heeft gedaan waarbij mensen zijn vermoord, moeten de verantwoordelijke personen hiervoor eerst worden gestraft. Premier Erdogan is hier wel de hoofdverantwoordelijke voor. President Abdullah Gül lijkt geen nieuwe kandidaat van AKP te zijn voor de toekomst. Maar van premier Erdogan is zijn ambitie voor het presidentschap bekend. Hij wil deze keer alles mogen beslissen.

De oppositie van coalitiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) in samenwerking met MHP (Partij voor een Nationalistische Beweging) stelt een andere kandidaat voor die qua opvattingen niet veel verschilt van de AKP-mentaliteit. Hun kandidaat Eklemeddin Ihsanoglu is voormalig secretaris-generaal van de Organisatie van de Islamitische Samenwerking. De uitspraken van Eklemeddin Ihsanoglu over de Gezi-protesten en de daden van islamieten geeft duidelijk aan dat linkse mensen die toch CHP willen stemmen als alternatief voor de AKP, een grote fout maken.

De politieke activiteiten van de AKP, die al meer dan 10 jaar gaande zijn, hebben veel onrust veroorzaakt in Turkije en de betrekkingen met buurlanden onder druk gezet. De Gezi-protesten die zich over het hele land hebben verspreid zijn een goed voorbeeld, waaruit blijkt dat een belangrijk deel van de bevolking wil dat de AKP verdwijnt. Maar als de kandidaat van CHP en MHP president wordt, zal dat winst voor de mentaliteit van de AKP blijken te zijn.

De problemen met de buurlanden zijn de laatste tijd nog meer toegenomen, terwijl de AKP steeds beweerde dat zij geen problemen met de buurlanden had. Kortgeleden werd bekend dat de AKP onderhands ISIS-militanten heeft gesteund en hen van wapens heeft voorzien.

Maar afgelopen week werd het Turkse consulaat in Mosul in Irak overvallen door de extremistische ISIS-militanten. Daarbij zijn 49 medewerkers gegijzeld, waaronder de consul-generaal.

Sindsdien werden er verschillende berichten gepubliceerd met de strekking dat men ISIS-militanten niet moest uitlokken. De regering lijkt inmiddels niets te doen en zit stil, zelfs nu de militanten in Turkije rondlopen.

Het probleem is meer dat de AKP zich zo onwettig gedraagt dat de strijd van de bevolking voor niets lijkt te zijn. Maar het is belangrijk om niet te vergeten dat de AKP ook stappen terug moest zetten of haar activiteiten moest afremmen, omdat mensen de straat opgingen. Dus moet er juist meer strijd worden gevoerd en verder worden uitgebreid, wil men van de AKP af zijn.

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019