Zwartspaarders melden zich, maar grootkapitaal blijft op de vlucht

Sociaaleconomische redactie

Afgelopen maandag moest de 'verklaring vrijwillige verbetering' van inkeerders bij de belastingdienst in Breda liggen.

Na de start van de inkeerregeling per 1 september hebben zich volgens het ministerie van Financiën in tien maanden bijna 9000 mensen gemeld tegen ongeveer 500 in een normaal jaar.

De meeste kruimeldieven die jaren geleden besloten geen inkomstenbelasting af te dragen, kunnen nu bijna geen kant meer op. De resterende alternatieven brengen veel risico's met zich mee. Dat geldt voor de kleinere spelers, met bedragen tot enkele miljoenen.

50 miljard zwartgeld buiten Nederland

De grote bedragen worden nog buiten beeld gehouden. Het grootkapitaal beschikt over uitstekende juridische steun. Er zou sprake zijn van zo'n 50 miljard euro zwartgeld buiten Nederland. Daarvan is de afgelopen acht à tien jaar maar 10 tot 20 procent 'ingekeerd'. Tussen september 2013 en 20 juni 2014 zijn bijna 9000 mensen ingekeerd, met naar verwachting bij elkaar 4,5 miljard euro vermogen. Dat leverde de schatkist 675 miljoen euro op. Nu de grote speculanten hun belastingen niet betalen scheelt dat de werkende bevolking dus ruim drie miljard euro. Waar moet het geld voor voorzieningen, lonen en pensioen worden gehaald? Waarom moeten hardwerkende mensen boeten voor de belastingontduiking en speculatie van een kleine rijke toplaag?

©MANIFEST KRANT van de NCPN
Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019